Yasin Torunoglu.
Yasin Torunoglu. (Foto: Marjolein van Hoof)

Vrijwillig

  Column

Begin december kwam er een afscheidsmailtje binnen. Thijs en Netty lieten per mail weten dat ze de coördinatie van de activiteitencommissie zouden overdragen. Ze bleven wel actief als vrijwilliger, maar na 25 jaar was het wel tijd geweest ruimte te maken voor de nieuwe generatie. En omdat ze geen oude wijsneuzen wilden zijn, hadden ze met de nieuwe coördinator afgesproken dat ze zich bescheiden op zouden stellen. Ze namen ook geen afscheid, want ze wilden nog altijd hun handen uit de mouwen steken voor activiteiten in 't Hool.

Dat kon natuurlijk niet. In goede afstemming met vrijwilligers in de wijk besloten we dit moment niet onopgemerkt voorbij lieten gaan. 25 jaar vrijwilligerswerk in je eigen wijk is niet niks. In al die jaren is er zoveel veranderd. Er waren waarschijnlijk duizend-en-één redenen om ermee op te houden. Om de handdoek in de ring te gooien en te denken dat er genoeg andere mensen waren die het zelf ook konden oppakken. Toch deden ze dat niet. Zij vonden het belangrijk om hun verantwoordelijk te nemen en eigenaar te zijn van hun eigen handelen.

"Zij vonden het belangrijk om hun verantwoordelijk te nemen en eigenaar te zijn van hun eigen handelen."

Die eigenschap typeert de vrijwilligers in onze stad. Er zijn zo veel mensen die kijken naar hun eigen handelen en proberen de stad een beetje socialer, warmer en veiliger te maken. Vaak tegen de stroom in van polarisatie, cynisme en betweters. Vrijwilligers tegen beter weten in. Die mensen moeten we in het zonnetje blijven zetten. Daarom had ik de eer om Thijs en Netty een Oorkonde namens de gemeente Eindhoven uit te reiken.
Ik neem voorbeeld aan mensen zoals Thijs en Netty. De onvermoeibare strijd voor het goede. Continu proberen vast te houden aan het positieve en je niet van de wijs laten brengen door teleurstellingen.

Maar met humor en oprechtheid proberen mensen aan je te binden. Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar Vele Eindhovenaren doen het, elke dag weer. Vrijwillig.

Meer berichten