Foto: Marjolein van Hoof
Column Loes van de Stadsgracht

Toekomst

  Column

Het gaat er echt van komen, de kogel is door de kerk! De provincie heeft beslist dat Nuenen bij Eindhoven wordt ingelijfd, inclusief die ene beroemde Nederlander: wijlen Vincent van Gogh. In hoeverre Eindhoven hierdoor vleugels krijgt, moet nog worden bezien. Als vijfde stad van het land kunnen we onze positie verstevigen. Samenvoegen betekent echter ook een DNA erbij, of misschien wel je authenticiteit verliezen. En dat is nu precies waarvoor kleine gemeenten bang zijn. Toch denk ik dat er uiteindelijk geen ontsnappen meer mogelijk is en dat geldt ook voor onze buurgemeenten zoals Aalst-Waalre, Best, Veldhoven, Son en Breugel en Geldrop. De kosten van individualiteit inclusief eigen gemeentebestuurders en alles wat daarbij komt kijken, zullen in de toekomst voor vele gemeenten niet meer haalbaar zijn.

Schaalvergroting en samenwerken zullen sleutelwoorden zijn, waaraan niet te ontsnappen is. Ja, en wanneer we het over ontsnappen hebben, dan kan ik natuurlijk de grote heldin van afgelopen week niet onbesproken laten. Heel Nederland stond op zijn kop. Opeens werden we met onze neus op de feiten gedrukt. Namelijk dat het heerlijke stukje biefstuk, die smeuïge stoofschotel en die smakelijke runderkroket niet uit een hoge hoed worden getoverd, maar afkomstig zijn van koeien vol levenslust. Opeens worden ze geconfronteerd met een grote veeauto en herkauwend in de juiste richting gedreven om vervoerd te worden naar 't slachthuis.

Niet koe Hermien, zij liet zich niet als een mak lam naar de slachtbank brengen. Ze ontsnapte en mag nu haar verdere leven slijten in een koeienrusthuis. Om het dier niet nog meer stress te bezorgen is er een koeienfluisteraar ingezet. De filosofie van deze koeienkenner is dat Hermien gelokt moet worden met soortgenoten. De grote vraag is echter, zijn we allemaal zo vertederd geraakt door Hermien, dat we het vlees van ons bord geschrapt hebben? Ik denk het niet. Wat de actie van Hermien misschien wel bewerkstelligd heeft, is dat ze ons bewuster heeft gemaakt. Dat een dier geen speelbal is, maar net als wij gevoelens als angst en vrijheid kent. Hermien heeft met haar mooie bruine ogen haar toekomst afgedwongen. Ik hoop dat ze oud mag worden, samen met haar andere lotgenoten.

Meer berichten