Catalpa's snoeien

  Column

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij de vraag van meneer Jagers:

In de kerstweek heb ik mijn twee Catalpa's gesnoeid. Nu las ik later dat je deze bomen eigenlijk in het voorjaar pas moet snoeien. Gaan mijn bomen nu dood of lopen ze in het voorjaar gewoon weer uit?


Antwoord:

De snoei van Catalpa wordt inderdaad normaal gesproken in het voorjaar uitgevoerd. Toch levert het snoeien van deze boom in de winter meestal geen problemen op. Waarom is deze snoeiregel er dan? Dit heeft te maken met het zachte hout van de boom. De Catalpa heeft takken met sponsachtig merg erin. Na het snoeien kan er makkelijk water in de snoeiwonden binnendringen. Dit kan bij strenge vorst schade opleveren. De gesnoeide takken zullen dan een stuk invriezen en mogelijk kan zelfs de hele kroon bevriezen. Dit gebeurt echter alleen bij extreme weersomstandigheden. Bij het snoeien worden alle takken teruggeknipt tot op enkele ogen boven de ent (knot).

Als de Catalpa enkele jaren oud is, is het niet noodzakelijk om de boom elk jaar helemaal terug te knippen. U kunt de boom ook laten groeien en alleen de beschadigde, niet vitale takken wegknippen. Houdt er wel rekening mee dat de kroon op windgevoelige plaatsen niet te groot wordt. Bij een fikse zomerstorm breekt er dan makkelijk een tak uit. U zult een bolcatalpa in de tuin hebben staan; hierbij is de kroon geënt op een rechte onderstam. Dit levert een mooie ronde kroonvorm op, die heel goed toepasbaar is in een stadstuin. Houdt u meer van een natuurlijke boomvorm, dan is de Catalpa ook te koop als laag geënte struik of boom. Er is veel ruimte voor nodig, maar een dergelijke Catalpa groeit vaak uit tot een karakteristieke, zeer fraaie, breed vertakte boom.

Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven).

tuincentrumsoontiens.nl

Meer berichten