Foto: Marjolein van Hoof
Column Loes van de Stadsgracht

Afvalfiets

  Column

Om de fijnstof in onze lucht terug te dringen gaan in Eindhoven heel wat wegen op de schop. Meer ruimte voor fietsers en voetgangers is momenteel het motto. Of er ook daadwerkelijk oog is voor de veiligheid van de fietser in onze stad is nog maar de vraag. Persoonlijk vind ik het nemen van rotondes waarbij fietsers voorrang hebben altijd lastig. Ze zijn vaak moeilijk te zien omdat fietsers een hele draai maken en dus als het ware van achter je auto komen aangefietst. Wanneer zo'n fietser dan ook nog eens op een snelle e-bike rijdt, is het moeilijk om de afstand in te schatten.

De fiets als vervoermiddel zie ik echter wel zitten. Ook in het bedrijfsleven is de tweewieler populair. Fietskoeriers en leenfietsen zijn inmiddels helemaal geïntegreerd in ons straatbeeld en in diverse steden in ons land is ook de fietstaxi een volwaardig vervoersmiddel geworden. Waalre heeft echter iets nieuws: de afvalfiets. Wethouder Paul van Liempd heeft er twee jaar mee mogen experimenteren. Gedurende die periode werd het huisvuil bij 260 huishoudens door een speciaal met diverse bakken uitgevoerde fiets opgehaald. Met deze proef sloeg de wethouder niet twee, maar drie vliegen in een klap. Het huisvuil moest gescheiden worden aangeleverd, er vond geen luchtverontreiniging plaats door stinkende vuilniswagens én het leverde nieuwe arbeidsplaatsen op.

De test blijkt zo succesvol te zijn dat de gemeente nu overweegt zes fietsen aan te schaffen zodat in heel Waalre op deze manier afval ingeleverd gaat worden. Ik vind het een geweldig streven, maar vraag me wel af hoe zo'n fiets geïntegreerd kan worden in het verkeer. De fiets is volgens mij te groot om op een fietspad te kunnen rijden. Als verkeersdeelnemer op de openbare weg vormt dit nieuwe vervoermiddel een obstakel voor andere weggebruikers. Zij moeten hun snelheid aanpassen en dat zal niet zonder slag of stoot gaan. Voor het straatbeeld daarentegen vind ik het wel bijzonder en vraag me tegelijkertijd af of er ook weer plaats zou kunnen zijn voor de dagelijkse melk-, groenteboer of bakker aan huis. Want ook bakfietsen en fietsen met een aanhanger zijn steeds populairder.

Meer berichten