Logo grooteindhoven.nl


Onkruid bestrijden

  Column

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt wekelijks een tuinvraag van onze lezers. Deze week behandelt hij een vraag van mevrouw Deuling:

Ik las dat het onkruidbestrijdingsmiddel Ultima uitsluitend ecologisch verantwoorde actieve stoffen bevat, waardoor het concentraat geen residuen achterlaat in het milieu. "Omdat het biologisch afbreekbaar is, is het zeer gebruiksvriendelijk en mag het overal in en om de tuin toegepast worden, Ultima is een verantwoord alternatief voor de milieuvriendelijke tuin." Wat is uw commentaar hierop?

Antwoord:
Onkruidbestrijding met traditionele middelen staat onder druk. Dat is maar goed ook. De werkzame stof glyfosaat, dat gebruikt wordt in veel bestrijdingsmiddelen, zoals in Roundup, blijkt na gebruik lange tijd in de bodem aanwezig te blijven en onze leefomgeving te vervuilen. Mede daarom is het gebruik van deze stof voor professionals op verharde terreinen sinds 2016 verboden. Voor particulier gebruik is het middel echter nog steeds te koop. Onlangs is een algeheel glyfosaat-verbod binnen de EU zelfs weer uitgesteld voor een periode van vijf jaar. Dit betekent niet dat glyfosaat nog steeds de enige oplossing is tegen onkruid, want er zijn genoeg alternatieven voorhanden.

Bent u gehecht aan het spuiten tegen onkruid, dan kunt u hiervoor het middel Ultima gebruiken. Dit is een onkruidbestrijder met een andere werkzame stof (pelargonzuur), die snel wordt afgebroken na gebruik. De kiemremmer in dit product blijft echter langer in het milieu aanwezig. Ultima kan hierdoor niet milieuvriendelijk worden genoemd, maar wel minder schadelijk dan middelen met glyfosaat.

De meest milieuvriendelijke manier van onkruidbestrijden blijft handmatig wieden. Niet iedereen vindt dit leuk om te doen, maar het is wel effectief. Verharding kunt u schoonmaken met een voegenkrabber- of borstel. Zorg ervoor dat uw grond bedekt is in uw tuin, ofwel met bodembedekkende planten, ofwel met bijvoorbeeld blad of compost, Dat werkt ook allemaal goed om onkruid te voorkomen.

Heeft u ook een tuinvraag voor Jeroen Soontiëns? Mail dan naar: info@tuincentrumsoontiens.nl (o.v.v. Groot Eindhoven).

tuincentrumsoontiens.nl

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox