Dokter Lelieveld in gesprek met een cliënt. FOTO: John Geven Studios.
Dokter Lelieveld in gesprek met een cliënt. FOTO: John Geven Studios. John Geven Studios

Column dokter Lelieveld

Column

Depressie
in de
feestmaanden

Anneke de Groot (gefingeerde naam) was een lerares van begin 50 jaar. Meer dan 10 jaar geleden kwam ze voor het eerst bij me. Ze vertelde dat ze zich al jaren somber begon te voelen ‘als de blaadjes van de bomen vallen’. Ze sliep dan slecht, tobde veel en had geen plezier in haar werk en gezin.

Het was geen gebrek aan zonlicht, wat haar gedeprimeerd maakte. Dat komt namelijk ook veel voor in de herfst en de winter. We namen Annekes levensloop door. Haar vader bleek vijf jaar daarvoor overleden te zijn. Ze had dit niet verwerkt. Vooral in het najaar had ze daar last van. Zelf was ze eind oktober jarig en haar vader begin november. Thuis hadden ze het altijd heel fijn gehad met deze verjaardagsfeesten, Sinterklaas, Kerstmis en Oudjaar. Iedere herfst kwam het gemis van haar vader dubbel zo hard terug. De pijn van het verlies werd niet minder, maar leek eerder meer te worden.

Gelukkig kon ik Anneke met acupunctuur vrij snel helpen. Dat is niet zo vreemd. Uit moderne wetenschappelijke studies blijkt dat acupunctuur de aanmaak van tal van positief werkende lichaamseigen stoffen stimuleert, zoals dopamine en adrenaline. Door de natuurlijke toename van dit soort stoffen kan de stemming van mensen verbeteren en krijgen ze hun oude energie weer terug. 

Overigens hebben de oude Chinese geneesheren een andere verklaring. Als we klachten krijgen, is er ergens een blokkade in onze energiecirculatie. Wanneer je door acupunctuur zorgt dat de energie weer vrijelijk door het lichaam kan stromen, kan dat tal van pijn-, ontstekings- en psychische klachten verhelpen. Acupunctuur kan onze energiebalans dus herstellen, waardoor veel, vaak heel verschillende, klachten dikwijls verminderen of verdwijnen. 

Anneke sliep na de eerste behandelingen al direct veel beter. Ook begon ze zich prettiger te voelen. Ze ondernam weer van alles en kreeg opnieuw plezier in het leven. Na 8 behandelingen was ze hersteld. Ze komt ieder najaar terug voor enkele ‘onderhoudsbehandelingen.’ Het blijft goed met haar gaan.


Na 8 behandelingen
was ze
helemaal
hersteld

Afbeelding