<p>Column Loes van de Stadsgracht.</p>

Column Loes van de Stadsgracht.

Poffertjes

  Column

Het is alweer lang geleden dat het Eindhovens Dagblad ook echt onze regionale krant was. Vooral het plaatselijke nieuws kenmerkte het dagblad waarbij een artikel ook rijkelijk van ‘plaatjes’ werd voorzien. 

En dat waren geen digitale illustraties, maar foto’s die nog in een zogenaamde doka ontwikkeld en bijgesneden werden. Het was de tijd waarin een telefoon thuis aan de muur hing of ergens in de huiskamer op een tafeltje stond. Journalisten schreven hun aantekeningen nog met pen en verwerkten deze op een typemachine tot een leesbaar artikel. Het lijkt wel alsof ik de middeleeuwen beschrijf en vanwaar deze terugblik, denkt u ongetwijfeld? 

Eigenlijk heel simpel, omdat ik de Netflixserie Downton Abbey aan het volgen ben. Hierin staat het Engelse aristocratische dagelijkse leven van een eeuw geleden centraal inclusief nanny, keukenmeiden, huisknechten en butlers. Het huispersoneel draagt, afhankelijk van hun status, speciale kleding, bestaande uit witte schorten en op maat gesneden kostuums. Tijdens het diner verschijnt de familie in vol ornaat en aan de rijkelijk gedekte dis wordt de maaltijd professioneel uitgeserveerd. Er is ook roddel en achterklap, houden adellijke dames zich bezig met vrijwilligerswerk en gaan de heren op jacht. Alhoewel de telefoon zich een plekje in het kasteel verworven heeft, worden er veel brieven geschreven. Het is vaak oubollig zoals de families met elkaar omgaan, maar het is wél rustig. Gesprekken worden niet gestoord door telefoons die op tafel liggen.

Hoe groot was de tegenstelling die ik dit weekend in Zandvoort meemaakte. Waar fans hun selfies, filmpjes en uitzinnige vreugde na de winst van onze Max vastlegden. Ook ‘ons’ ED stond er vol van. En terecht, want Max flikte het toch maar. Gelukkig stonden er ook nog een paar regionale artikelen in het dagblad. Waaronder de start van een heuse poffertjeskraam in de Heuvel en dat wordt mijn tip voor het komende weekend. Met z’n allen ouderwets poffertjes eten. Niet aan een rijkelijk uitgedoste dis, maar gewoon uit het handje op z’n 2021ste. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden