<p>Loes van de Stadsgracht</p>

Loes van de Stadsgracht

Genderneutraal?

  Column

Terwijl in Afghanistan mensen voor hun leven vrezen, spelen er in Nederland hele andere zaken. Naast de voortdurende discussie van wel of niet vaccineren, protesteerden afgelopen weekend duizenden mensen tegen het huidige festivalbeleid.

Ook op het Ketelplein op Strijp-S lieten zij hun ongenoegen blijken. Want waarom mogen wel duizenden voetbalfans in het stadion juichen, maar zijn muziekliefhebbers gedoemd hun ‘sterren’ niet live te beluisteren? De beslissing om het Gouden kalf, een prestigieuze Nederlandse filmprijs, niet meer uit te reiken aan de beste actrice of beste acteur maar genderneutraal, sloeg bij sommige mensen uit de filmwereld in als een bom. Huub Stapel uitte zijn ongenoegen hierover en op de radio hoorde ik Jeroen Krabbé zijn gal spuwen. Hij verwees naar het feit dat er wel degelijk typische vrouwenrollen en mannenrollen zijn. Ik moet hem gelijk geven. 

De mens is geen eenheidsworst. Zowel mannen als vrouwen hebben een eigen identiteit en gelukkig leven wij in Nederland. Een land waarin mannen van mannen en vrouwen van vrouwen mogen houden. Waar mensen in vrijheid leven en hun eigen religie mogen beleven. Een land ook waarin babymeisjes al lang niet meer veroordeeld zijn tot het dragen van alleen maar ‘schattige’ roze jurkjes en babyjongetjes echt niet alleen maar in het blauw gekleed gaan. Vele jaren terug bezocht ik in Frankrijk het kasteel Des Milandes waar eens Joséphine Baker met haar regenboogkinderen woonde. Deze zangeres en danseres adopteerde door de jaren heen twaalf kinderen uit diverse landen. Haar grote wens was om deze kinderen met verschillende achtergronden en huidskleuren samen te laten opgroeien, in harmonie met respect voor elkaar. 

Als eerbetoon aan haar leven worden de stoffelijke resten van Baker, die in 1975 overleed, nu alsnog bijgezet in het Mausuleum in Parijs. Voor mij was Joséphine een grande dame. Een doener, een en al vrouw en moeder met een groot hart die, slechts gekleed in een bananenrokje, geld verdiende voor haar kinderen. Hoezo genderneutraal?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden