<p>Loes van de Stadsgracht.</p>

Loes van de Stadsgracht.

Grillig

  Column

Gezond oud worden, dat willen we allemaal toch? Helaas is dit slechts een enkeling gegeven. De praktijk is dat met het klimmen van de jaren ons lichaam, net als bij een auto, mankementen gaat vertonen. 

Of opeens slaat het noodlot toe, zoals bij Peter R. De Vries. Gedreven als hij was, zette hij zich met hart en ziel in voor het onrecht dat mensen overkomt. Hij beet zich vast in onopgeloste misdaden, was onverschrokken en ventileerde zijn uitgesproken mening publiekelijk. Om optimaal te kunnen presteren sportte hij veel en at gezond. Terwijl hij nietsvermoedend over straat liep, werd hij beschoten. Terwijl hij volop in het leven stond, werden die rampzalige schoten hem geheel onverwacht fataal. 

Vijfentwintig jaar geleden vond er in Eindhoven ook een ramp plaats. Ik weet het nog goed. Het was een zonnige dag en ik had mijn man aan de lijn die op dat moment in Jakarta was. Plotseling werd mijn aandacht afgeleid van dit telefoongesprek omdat ik een kakofonie aan sirenes hoorde. Later bleek dat op dat moment 41 veelal jonge militairen voor hun leven vochten. Samen zaten ze in de laadruimte van het Hercules-vliegtuig dat gecrasht was in Eindhoven. Terwijl hulpdiensten klaar stonden, zaten zij als ratten gevangen in het brandende vliegtuig en kregen de deuren naar buiten niet open. Na ruim een half uur worden ze ontdekt, maar toen waren de meesten van hen al gestorven. Ze stierven niet aan een enge ziekte of hartfalen, maar stikten of verbrandden levend. De hulpverleners waanden zich in een nachtmerrie. 

Ze waren onwetend van het feit dat er mensen in de laadruimte van het vliegtuig zaten. Velen van hen hielden er trauma’s aan over. De overlevenden van deze ramp dragen 25 jaar na dato zowel geestelijk als lichamelijk nog steeds dagelijks de vreselijke littekens met zich mee. Ook de uitspraak van toenmalig burgemeester Rein Welschen dat ‘ook al hadden hulpverleners geweten dat er mensen in de laadruimte waren, deze niet gered hadden kunnen worden’, zet nog steeds veel kwaad bloed bij de getroffenen. Het leven is grillig.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden