Foto:

Sterkte

  Column

Meestal begin ik vol enthousiasme aan een nieuwe column. En omdat er zoveel gebeurt in een week, kost het me ook niet veel moeite om een geschikt onderwerp te vinden. Wat me afgelopen week opviel was de enorme opluchting onder jongeren van pakweg 18 en 19 jaar. Massaal lieten ze zich testen om eindelijk weer eens op stap te kunnen gaan. Er stonden als vanouds rijen van vrolijk drinkende uitgaanders op het Stratumseind. Ook de terrasjes op de Markt zaten ‘s avonds vol. Er werd volop gegeten in restaurants, kortom we genoten met z’n allen!

Die euforie deelde ik ook, maar helaas ben ik die nu kwijt. Omdat ik net voor het schrijven van deze column een berichtje kreeg dat me enorm aangrijpt. Namelijk dat het met de gezondheid van een lieve kennis niet goed gaat. In deze coronatijd ben je geneigd om het alleen nog maar hierover te hebben, terwijl ook andere ziektes gewoon doorgaan. Onze gezondheid is een kwetsbaar iets. Het kan jaren goed gaan en opeens gaat het mis. Natuurlijk helpt het wanneer je voldoende vitamines slikt, het gebruik van alcohol doceert of uitbant, niet rookt en voldoende beweegt. 

Een vrijbrief naar een gezond leven is het echter niet. De chronische en progressieve ziekte van Parkinson maakt ieder jaar nieuwe slachtoffers. Professor Bloem van het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen heeft zich gespecialiseerd in deze ziekte. Volgens hem komt de ziekte steeds vaker voor en hij voorspelt een explosie voor de toekomst, vooral onder wijnboeren. Het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen is volgens hem een van de oorzaken. 

En ja, dan hebben we natuurlijk nog die andere vreselijke ziekte die met een k begint. Even wat cijfers. In 2020 kreeg 1 op de 7 vrouwen borstkanker en jaarlijks krijgen circa 13.000 mannen prostaatkanker. En dan heb ik het nog niet over huidkanker, baarmoederhalskanker, leukemie, lever-, long- en nierkanker. Gelukkig genezen een fiks aantal vrouwen en mannen ervan, maar de angst voor uitzaaiingen blijft aanwezig. Daarom deze week extra aandacht voor al die mensen die een slecht gezondheidsbericht gekregen hebben. Veel sterkte.

Loes van de Stadsgracht

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden