Onbegrijpelijk

  Column

Een pandemie overleven? Ondanks versoepelingen zijn we er nog lang niet. Het zijn nu de veertigers die een prik mogen halen, maar in deze groep, en in die van twintigers en dertigers overigens ook, zitten fikse aantallen mannen en vrouwen die er niet over peinzen zich te laten vaccineren.

Ik vind dat onbegrijpelijk. Waarom het risico lopen een ziekte te krijgen, wanneer je je daartegen kunt beschermen? Het zijn geen complotdenkers die ik daarover sprak, maar zij zijn van mening dat het lichaam die vreemde indringer zonder hulp van buitenaf moet weten te bedwingen. Bovendien wordt de ziekte gebagatelliseerd. Maar lieve mensen: het is geen onbeduidend griepje. Wanneer je nog relatief jong bent, betekent dit niet dat je een vrijbrief hebt. 

De ziekte kan ieder moment toeslaan. Regelmatig verschijnen er verhalen van jonge mensen die door corona al maanden geveld zijn en dat dit longvirus ook in een jong lijf grote schade kan aanrichten. Vooral wanneer iemand je zeer na staat is het te hopen dat deze pandemie aan zijn of haar deur voorbijgaat. Zelf de controle proberen te houden is prijzenswaardig, maar soms moet je ook op tijd ingrijpen. Dat we als mens kwetsbaar in onze eigen omgeving zijn, werd afgelopen weekend duidelijk toen er een NL-alert werd afgegeven over ons drinkwater. Brabant Water ontdekte namelijk dat de e-colie-bacterie, ook wel poepbacterie genoemd, in kraanwater was aangetroffen. 

Niet in Eindhoven, maar in de nabijgelegen dorpen in de Kempen. Toch hield het ook mijn gemoederen bezig, dus kookte ik mijn kraanwater voor een kopje thee drie minuten en het water in de koffiezetmachine kwam dit weekend uit een fles. Ook al denken we een hoop zaken onder controle te hebben, zoals goed drinkwater uit de kraan. Opeens kan dit zomaar veranderen en je leven op zijn kop zetten. Komende zaterdag mogen vier gasten thuis worden ontvangen. Buitenshuis mag je binnen weer een vorkje prikken. We gaan een beetje terug naar het leven van voor de pandemie, maar ik blijf alert.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden