Foto:

Bijtanken

  Column

Het leek wel een week als vanouds. Na ruim een jaar was had ik een week met veel ontmoetingen, uiteraard met respect voor de coronaregels. Veel in de buitenlucht en altijd op anderhalve meter afstand. Ik merkte weer hoeveel energie het mij geeft om mensen te ontmoeten, nieuwe inzichten te krijgen en aan te voelen welke gevoelens en onderwerpen er allemaal in de stad leven. Deze prikkels geven mij inspiratie en het is mijn brandstof voor vergaderingen en overleggen. Afgelopen week ben ik goed bijgetankt.

Ik had de eer om meerdere Koninklijke onderscheidingen uit te reiken aan hele bijzondere mensen. Stuk voor stuk prachtige ontmoetingen en wat was het leuk om deze helden te leren kennen. Inwoners die zich 20 of 30 jaar en soms zelfs langer vrijwillig inzetten voor de stad. De een gericht op kinderen met een ‘rugzakje’, de ander voor een vereniging en weer een ander voor het milieu. Wat overeenkomt is dat ze het heel normaal vinden dat ze iets vrijwillig doen voor de samenleving.

Zo zet een van hen zich al 17 jaar vrijwillig in voor de Lichtjesroute. Hij is een van de drijvende krachten achter de bewegende ornamenten en heeft de transformatie van de gloeilamp naar LED verlichting mede mogelijk gemaakt. Vanaf de eerste dag van zijn pensioen zit hij op zolder. Te ontdekken, te testen en te berekenen hoe de Lichtjesroute beter, anders en nog mooier kan. ‘Eindhovenser’ dan dit kan bijna niet. Zijn gezin heeft er een soort haat-liefde verhouding mee. Ze vinden dat hij soms een beetje doorschiet, maar weten hoe gelukkig het hem maakt. Althans dat was mijn observatie na deze ontmoeting. Fijn dat de directe omgeving zoveel tolereert van deze helden. Daarvoor heel veel dank ook aan hen.

Het grappige is dat ik de signalen van zijn omgeving herken in mijn eigen omgeving. Ook mijn vrouw, familie en vrienden vinden dat ik soms doorschiet in het werk, maar zien ook hoeveel het voor mij betekent. De balans werk en privé is een uitdaging. Daarom kijk ik er extra naar uit om deze week ook privé bij te tanken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden