<p>Loes van de Stadsgracht</p>

Loes van de Stadsgracht

Zon

  Column

Een geweldige promotie van Eindhoven, zo omschrijft onze burgervader de viering van koningsdag in onze stad. Het is inmiddels een week geleden dus ik heb het even kunnen laten betijen, maar toch wil ik er nog even kort op terugkomen. TDK, oftewel Techniek, Design en Kennis: daar draait het allemaal om in onze stad.

Heel belangrijk dat geef ik toe, maar waar was the human factor? Ook in coronatijd had dit een belangrijk onderdeel van het bezoek van de koning en zijn gezin in onze stad moeten zijn. En dan heb ik het niet over een digitale presentatie, maar gewoon in levende lijve, dat is toch even iets anders! En dan die hopeloze quiz, waarin de regio centraal stond. Waarom geen typische Eindhovense vragen? Nee wij, de inwoners kwamen er bekaaid vanaf die 27ste april en ik dacht juist dat koningsdag iets voor het volk was. Maar al vanaf het moment dat de koning en zijn gezin één stap zette op het High Tech terrein werd het me duidelijk. Dit wordt een zakelijk bezoek. 

In plaats van vrolijk wapperende oranje vlaggetjes, in de wind dansende slingers, feestelijk ballonnen en een uitbundige ereboog van onze nationale driekleur, dreven slechts een paar oranje paraplu’s in het water. Deze versieringen hadden de kers op de taart kunnen zijn, maar waren blijkbaar niet begroot in de 1,7 miljoen euro’s die het digitale feestje van burgemeester Jorritsma kostte. De dag erna was het feest voor ons allemaal, althans wanneer je van een terrasje pikken houdt. De terrasstoel die ik bezet hield stond op een strandtent in Oostkapelle. Zomaar even een dagje de zee opzoeken, het was genieten. 

Weer terug op het eigen honk dacht ik van dat andere privilege wat ons weer gegund is te genieten: winkelen zonder afspraak! In de rij staan was de praktijk en dat was me soms net te gortig. Een klein rijtje oké, maar aansluiten op een rij die zelfs de Hermanus Boexstraat oversteeg, dat trok ik niet. Alhoewel de terrasjes lonkten, was het ook hier wachten op een plaatsje. Maar ik klaag niet. Laat de zon maar komen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden