Het verschil maken


Foto:

Het verschil maken

  Column

In mijn politieke carrière heb ik al veel woorden geleerd die ik normaal gesproken in mijn dagelijks leven niet zou tegenkomen. Precedentwerking is zo’n woord waar ik zelf niet eerder van had gehoord, totdat ik de politiek inging.

Het betekent eigenlijk dat als je voor een persoon of situatie een uitzondering maakt, deze uitzondering dan geldt voor iedereen. Je zou denken dat het eerlijk is, want je stelt iedereen gelijk. Maar soms heb je situaties waarvoor je een uitzondering moet maken, omdat het een bijzonder geval is of omdat het zo voelt. Er zijn alleen weinig mensen die zo’n uitzondering durven te maken, omdat je erop aangesproken kan worden.

Toch vraagt een situatie hier soms wel om, althans dat is mijn mening. Onlangs wilde ik zo’n uitzondering maken. Voor een mevrouw die met haar kinderen in een kamer van 25 m² moest wonen. Sowieso al heftig, maar in coronatijd helemaal. Het feit dat één van haar kinderen extra aandacht vraagt, maakte de kamer extra klein. Ze had een fatsoenlijk huisje nodig voor haarzelf en haar kinderen. Ik vond het vooral voor de kinderen zo zielig. Op zo’n jonge leeftijd werden zij slachtoffer van dingen waar ze niks aan konden doen.

Toch moest ik na gesprekken met verschillende organisaties en het stellen van veel vragen, haar helaas vertellen dat het mij niet ging lukken om een uitzondering te maken. Nadat ik haar dit had verteld, voelde ik me slecht. Toch bleek er een kleine wonder te gebeuren. Door het feit dat ik vragen stelde, kwamen we erachter dat ze geen goede advocaat had en met een andere advocaat zou ze misschien wel in aanmerking komen voor een woning. Het laat zien hoe belangrijk het is om iemand te hebben die naar je luistert en voor je opkomt. Binnen mijn bestaan als wethouder zijn dit oprecht de momenten waar ik gelukkig van wordt. Dat je voor iemand het verschil kunt maken. Corona of niet, mijn jaar kan nu al niet meer stuk!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden