Hoogtepunt


Foto:

Hoogtepunt

  Column

In een week met veel dieptepunten door de rellen en onrust in verschillende steden in ons land, hadden we in Eindhoven gelukkig ook nog een hoogtepunt. Vorige week heeft de gemeenteraad unaniem ingestemd met een belangrijk bouwproject: ‘Buurtschap Te Veld’ aan de Castiliëlaan. De eerste woningen worden dit jaar nog gerealiseerd.

Al een tijd probeer ik hemel en aarde te bewegen om binnen een jaar een hoop nieuwe woningen toe te voegen. Dit is belangrijk voor mensen die met spoed een woning zoeken en die nu tussen wal en schip geraken. Zij hebben vaak te weinig inschrijftijd voor een woning van een woningbouwcorporatie en hun situatie is niet schrijnend genoeg om voorrang te krijgen. Maar een huis kopen is voor hen te duur of ze voldoen niet aan de voorwaarden voor een hypotheek. Een fatsoenlijke huurwoning op de markt kost rond de 900 euro. Daarnaast bedraagt de borg vaak 1 of 2 maanden huur. Dat betekent dat je al gauw 2700 euro aftikt als je de sleutels van een woning krijgt. Er is een grote groep mensen die daardoor echt in de knel zit en geen enkel woonperspectief heeft. Het lot van deze mensen trek ik mij ontzettend aan.

De oplossing voor dit probleem op de korte termijn, zijn de 650-700 nieuwe woningen aan de Castiliëlaan. Dit zijn verplaatsbare woningen die in een fabriek worden opgebouwd en we snel kunnen plaatsen. Er zijn een aantal redenen waarom we dit niet eerder konden realiseren. Een belangrijke reden was de prijs van deze woningen. Ze zijn duur en als je ze voor een fatsoenlijke prijs wil verhuren is dat niet handig.

Daarom hebben we subsidie aangevraagd en gekregen. Daarnaast mogen de woningen 30 jaar ingezet worden op deze locatie. Ik ben blij dat we zo veel mensen gaan helpen en hen voor de zomer een thuis kunnen geven. We blijven doorbouwen. Voor al die mensen die op zoek zijn naar een betaalbare woning, maar ook aan een samenleving waarin we mensen niet tegen elkaar uitspelen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden