Concessies


Foto:

Concessies

  Column

Met slecht spel winnen is doorgaans, aan het einde van het seizoen, een garantie op zilverwerk. Toch lijkt het er op dat deze voetbalwijsheid dit jaar niet op gaat voor PSV. Er zijn meer ploegen die in de genivelleerde eredivisie niet voluit hoeven te gaan om drie punten mee naar huis te nemen.

Zoals Vitesse en Ajax, om twee voorbeelden te noemen. Hierdoor blijft het ongemeen spannend in de top van de eredivisie. PSV zal dus meer moeten doen om aan het eind van het seizoen Champions League-voetbal veilig te stellen. Van binnenkomende transfers zal de ploeg het niet moeten hebben. Het algehele spelniveau zal dus significant omhoog moeten, wil men serieus meedoen met de overige koplopers. 

Na een half jaar Schmidt kan je voorzichtig inschatten of dit er in zit. Het is lastig omdat de Eindhovenaren hele goede fases afwisselen met dramatisch voetbal. Je zou zeggen: zorg ervoor dat de fases met goed voetbal langer worden en de fases met dramatisch voetbal korter worden. Conditie moet dan het toverwoord zijn dat de doorslag gaat geven. Het vele rouleren van spelers zou hierin moeten helpen. Toch lijkt het erop dat PSV vaak conditioneel minder is dan de tegenstander. Dit is natuurlijk niet waar het heeft simpelweg te maken met de kwaliteit van de breedte van de selectie. PSV heeft eigenlijk maar een selectie met vijftien basiswaardige voetballers. Alles wat er daarna komt is kwalitatief gewoon minder. Met zo’n smalle selectie is het eigenlijk onmogelijk om voor de prijzen te spelen. 

Zeker in het systeem dat de trainer voor ogen heeft. Wellicht moet de trainer wat vaker concessies doen aan zijn speelstijl. Wie weet blijven de bepalende spelers dan wat langer fris, zodat je in de toppers met je ideale elftal kan spelen. Alleen dan kan je gaan stunten op de ranglijst. Daarnaast is doorselecteren met het oog op het volgende seizoen het devies. Bazoer van Vitesse zou een hele goede opvolger zijn voor Rosario bijvoorbeeld. Bovendien is hij met een contract van een jaar niet al te duur. Slim investeren loont altijd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden