Foto:

Een gezond 2021

  Column

Anderhalvemetersamenleving, het nieuwe normaal, in quarantaine gaan, mondkapjesplicht, raamvisite, coronakilo’s. Allemaal nieuwe woorden waar we vorig jaar rond deze tijd nog nooit van hadden gehoord. Met dank aan de coronapandemie hebben we veel nieuwe woorden gecreëerd of geleerd. 2020 was in die zin een jaar om nooit meer te vergeten. We hebben allemaal op onze eigen manier leed gekend of onzekerheid gevoeld en voelen dat nog steeds.

Maar het heeft ons ook iets gebracht. We beseffen ons dat we niet almachtig zijn over de aarde. Hoe belangrijk de kleine dingen in het leven zijn, zoals een knuffel, het contact en het samenzijn met anderen. Ik kan niet wachten om gewoon weer iemand de hand te schudden of mensen die ik liefheb stevig te knuffelen.

Maar ook het luisteren naar live muziek, slenteren door de stad en wanneer ik mijn bezinning nodig heb naar de moskee te gaan voor het vrijdagmiddaggebed. Het zijn dingen die ruim tien maanden geleden nog zo vanzelfsprekend waren. Gelukkig gloort er licht aan het eind van de tunnel. Hopelijk kunnen we met de start van het vaccineren het ‘nieuwe oude leven’ over een tijdje weer oppakken. Ik hoop dat 2021 een jaar wordt waarin we weer nieuwe woorden met elkaar gaan creëren, maar deze keer met een positieve aanleiding. 

Zo heb ik last van ‘vaccinatie ongeduld’. Ik kan niet wachten op het moment dat ik de prik krijg. Zodra ik word uitgenodigd, zou ik bij wijze van spreken voor de deur gaan liggen alsof ik naar een popconcert mag. Het is het ticket naar mijn nieuwe vrijheid. Een vrijheid waar ik heel zuinig op zal zijn en zal koesteren.

Ik wens ons allen een optimistisch jaar in goede gezondheid én vrijheid!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden