Prikken


<p>Loes van de Stadsgracht.</p>

Loes van de Stadsgracht.

(Foto: )

Prikken

  Column

‘Wij in het Westen zijn zo geobsedeerd door technologie en wetenschap dat we blind zijn voor andere zaken, zoals gezond verstand. In Afrika doen ze het echt beter!”

Onlangs hoorde ik deze uitspraak van dr. Manon Parry, hoogleraar medische geschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en hoofddocent Amerikaanse studies en publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Zij deed deze uitspraak naar aanleiding van haar opgedane ervaring bij de bestrijding van de ebolaepidemie en de wijze waarop het Westen de huidige pandemie te lijf gaat. Haar conclusie zoemde de rest van de dag door mijn hoofd. 

Gezond verstand, wat is dat? Een spontane gedachte die plotseling bij je opkomt wanneer je met iets ingewikkelds bezig bent? Is het een praktische hint, een logische gedachte? Het feit dat we het al maanden hebben over een landelijke vaccinatie en nu blijkt dat de GGD hiervoor nog niet klaar is. En dat terwijl het vaccin ligt te wachten om gebruikt te worden. Is dit te wijten aan het ontbreken van gezond verstand? Kun je zo geobsedeerd zijn door een bepaald vraagstuk dat je een oplossing die voor de hand ligt niet wilt zien, omdat er geen ingewikkeld proces aan vooraf is gegaan? Eén ding weet ik wel. Wanneer je maar lang genoeg iets herhaalt, dan wordt het je, ook al ben je het er niet mee eens, toch eigen gemaakt. 

Neem bijvoorbeeld het merk dat Eindhoven sinds een aantal jaren vertegenwoordigt. Ik bedoel de drie rode golfjes (vibes), die volgens de bedenker(s) geïnspireerd zijn door de letter E van Eindhoven en symbool staan voor de highlights van onze stad: techniek, design en kennis. Echt uniek zijn ze natuurlijk niet. Mijn gezonde verstand maakte toen ik er voor het eerst mee kennismaakte, direct de link naar de golfjes die symbool staan om stromend water aan te duiden. Maar goed, terug naar het vaccinatieplan. Natuurlijk is het logistiek een hele klus, maar soms zegt het gezonde verstand dat je een begin moet maken en daar wil ik voor pleiten; prikken maar. En wat Kerstmis betreft? Ook dat overleven we, echt waar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden