Foto:

'Corona, we gaan winnen'

  Column

Corona. Ik heb u nog niet in levende lijve mogen ontmoeten en als ik eerlijk ben hoop ik ook dat dit zo blijft. Bijzonder dat ik liever ver uit uw buurt blijf, terwijl de hele wereld het over u heeft. (Lezerscolumn: Dave van den Berg)

Het moet uw ego strelen dat de hoogst opgeleide en meest machtige mensen op deze aardkloot zo onder de indruk zijn van uw prestaties. Dat uw naam wereldwijd het woord van 2020 is, talkshows vechten voor het beste coronaverhaal, kranten getransformeerd zijn tot corona fanmagazines en al het andere nieuws bijzaak is geworden. Had u dit succes voorzien? Waarschijnlijk wel. Ik stel me zo voor dat u als een gefrustreerde Gargamel jarenlang heeft lopen experimenteren in uw geheime laboratorium. Om uzelf te ontwikkelen tot een virus dat zijn weerga niet kent. U tot een grootmacht zou maken die angst zaait en de macht heeft om de politiek naar zijn hand te zetten. 

Een sadistische wereldleider die op een slinkse wijze vredelievende mensen doodziek maakt en zich verkneukelt om alle commotie die daardoor ontstaat. Uw missie is helaas geslaagd. Ik kijk vol ongeloof om me heen als mensen met mondkapjes, angstig uit hun ogen kijkend hun 1,5 meter bewaken. De openbare ruimte is verworden tot een gevarenzone waar je op alle denkbare manieren voor u gewaarschuwd wordt en de economie staat op de rand van de afgrond. Maar met uw geldingsdrang bent u denk ik het meest trots op de polarisatie die ontstaat, uw huzarenstukje. Dat wij ons door u laten verleiden een kant te kiezen en met elkaar op de vuist gaan. Dat stemt me verdrietig. Ik snap de angst en frustratie van mensen, maar weet zeker dat geweld niet de oplossing is. 

Ergens wil ik geloven dat u spijt heeft en deze chaos niet verwacht had. Een excuus krijgen we denk ik niet, maar ik wil u wel een ding zeggen. Wij gaan winnen. Ik heb blind vertrouwen in de mensen. We hebben het door de eeuwen heen al bewezen dat wij in staat zijn met grote tegenslagen om te gaan. Ons in moeilijke tijden herpakken, elkaar vinden en samen werken om er weer sterker uit te komen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden