Foto:

Beetje dom

  Column

‘Boter op je hoofd hebben’ en ‘Wie het breed heeft laat ‘t breed hangen’: het zijn gezegdes die bij me opkwamen toen ik hoorde van de vakantie van onze koning.

Samen met Máxima heeft ‘onze Willie’ drie prachtige dochters. Vooral de oudste twee zijn tienermeisjes, met alles erop en eraan. Opvallend is ook dat de meisjes, net als hun moeder, prachtige haardossen hebben. Samen wonen ze in een echt paleis met goud beschilderde plafonds, porseleinen serviezen, zilveren bestek en kristallen glazen. Het gezin wordt omringd met personeel en de koning en de koningin hebben het altijd druk. Bijvoorbeeld met het openen van allerlei bedrijven of instellingen, het bijwonen van conferenties, het organiseren van staatsbanketten en het bezoeken van andere Koninklijke families. 

Om toch ook zoveel mogelijk tijd met hun eigen gezin door te brengen gaan ze vaak op vakantie. In de winter zoeken ze de sneeuw op, bezoeken tussendoor wat familie in Argentinië en wanneer het even kan verblijft men in het prachtige vakantiehuis in Griekenland. Daar genieten ze van elkaar en scheren in een luxe speedboot langs de kust. Niets op tegen toch? Want ‘wie het breed heeft…!’ Afgelopen week ging die vlieger niet op. Terwijl onze premier het volk toesprak en met klem adviseerde om zoveel mogelijk thuis te blijven, lapte onze koning deze wens aan zijn laars. Samen met zijn gezin stapte hij in het regeringsvliegtuig en vloog naar Griekenland. 

Hoezo voorbeeldfunctie? Premier Rutte wist er toch van? Het werd de kortste herfstvakantie ooit. Nederlanders ontploften bijna toen zij hoorden van de vakantie van de koning en zijn gezin. Denigrerende grappen op social media deden al snel hun ronde. En de koning? Die liet net als Rutte weten dat er een inschattingsfout was gemaakt. Met de staart tussen de benen keerde de Koninklijke familie een dag later terug in hun paleis. Waar zij zich nu bezinnen en ongetwijfeld zullen discussiëren over hoe het zo ver heeft kunnen komen. En, waarom het kwartje pas zo laat bij hen viel. Hun conclusie? “We waren een beetje dom.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden