Foto: Jessica Fotografie

Buurttuin Maria

  Column

Het was voor het eerst sinds lange tijd dat ik een openingstoespraak mocht houden. Met een grote groep mensen openden we de buurttuin in Oud Woensel. Normaal hangt het tijdens zo’n bijeenkomst met de been buiten. Deze keer was er een selectief groepje mensen aanwezig, maar voor de coronatijd was het een grote groep. Het voelde vertrouwd om weer de wijk in te gaan en mensen te ontmoeten.

Het meest vertrouwd zijn voor mij de fantastische vrijwilligers die zelf in deze periode gewoon de schouders eronder zetten en hard werken voor hun buurt. De buurttuin in Oud Woensel, die achter de geluidswal aan de ring ligt, is prachtig. In een jaar tijd hebben allerlei partijen, van bouwer tot tuinier en van welzijnsinstelling tot de kerk, een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de tuin. Het is echt een fantastische plek geworden. Buurtbewoners kunnen elkaar ontmoeten, een klein moestuintje houden en al het lekkers wat er groeit met elkaar delen.

Er is een drijvende kracht die hemel en aarde heeft bewogen om deze plek voor haar buurt te realiseren. Bij haar wil ik even stilstaan. Ze is de verbinder, de dorpsgek, de doorzetter en de moeder van de wijk. Ondanks het feit dat ook zij de nodige uitdagingen had in coronatijd en daarvoor, heeft ze de ontwikkeling van de buurttuin nooit losgelaten. En toen buurtbewoners hadden bedacht om de buurttuin naar haar te vernoemen, kapte zij dat af. “De tuin gaat om de buurt en niet om mij.” De buurttuin heet nu ‘Bij de pastoor’, maar voor mij heet het gewoon ‘Buurttuin Maria’. 

Haar loyaliteit en betrokkenheid bij de buurt, gecombineerd met haar bescheidenheid, inspireert mij enorm. Er zijn al veel Maria’s in Eindhoven, maar je kunt er nooit genoeg van hebben. Daarom gun ik iedere wijk in Eindhoven een Maria van Oud Woensel toe!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden