Foto:

Herinnering

  Column

Nu de ‘r’ weer in de maand zit, worden ook bij mij de extra vitaminen op tafel gezet. Of het echt nodig is, betwijfel ik. Het gehele jaar door kunnen we groente en fruit kopen die niet alleen seizoensgericht zijn.

Frambozen, blauwe bessen, aardbeien zijn evenals boontjes en allerlei soorten sla ook hartje winter volop verkrijgbaar. Zeker nu we nog steeds met een coronapandemie te maken hebben, hoop ik dat het dagelijks slikken van extra vitamines me toch wat meer weerstand biedt wanneer ik besmet zou raken. Gelukkig is dat laatste nog niet het geval, iets wat ik ook steeds moet bevestigen wanneer ik een restaurant bezoek. 

“U heeft geen klachten mevrouw en u bent ook niet in aanraking geweest met corona patiënten?” Ook nu we al ruim een half jaar onze vrijheid moeten beperken, ervaar ik dit nog steeds als onwerkelijk. Bruiloften die als het ultieme sprookje gevierd hadden moeten worden, zijn soms al twee keer afgelast. Afgelopen weekend was ik in België voor een doop. In de kerk waren de stoelen zodanig afgeplakt dat slechts twee of drie mensen naast elkaar konden zitten. Bovendien moest iedereen verplicht een mondkapje dragen. Voor het kindje dat gedoopt werd, had het iets engs om iedereen inclusief haar ouders met mondkapjes te zien. Overigens denk ik niet dat zij zich later iets zal herinneren van de onwerkelijke situatie. Wanneer ik aan mijn eigen herinneringen denk, dan beginnen deze pas vanaf mijn vijfde jaar. 

En dan is het een bepaalde gebeurtenis. Ik moest er nog aan denken toen ik de foto zag waarop de nieuwe Pieten werden voorgesteld die straks Sinterklaas in Eindhoven vergezellen. Als kind boezemde Zwarte Piet me altijd angst en ontzag in. Angst omdat hij toch degene was die stoute kinderen in een zak stopte. Ontzag omdat ie er heel mooi uitzag én was uitverkoren de knecht van Sinterklaas te zijn. Maar Zwarte Piet is niet meer. Het zijn nu ‘witte’ Pieten met wat vegen op hun gezicht die op 5 december door de schoorsteen zakken! Mijn herinnering daarentegen blijft gelukkig, daar kan geen roetveeg Piet tegenop.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden