Foto: Dané Vonk

Bennekel strijdtoneel van De Container Contest

Het is een doorn in het oog van eigenlijk iedereen: afval naast containers op straat. Bijplaatsing noemen ze dat in officiële termen. Waarom het maar blijft gebeuren is een lastig te beantwoorden vraag, maar zodra er één zak naast de container staat is het hek van de dam. 

EINDHOVEN - Namens sociaal ontwerp collectief Tante Netty bedacht ontwerper Roos de Bruijn daarom De Container Contest. Een vrolijke wedstrijd om op een hele positieve manier met al dat vuilnis om te gaan. Na succesvolle edities in de Eindhovense Rochusbuurt en Klein Polder-West in Rotterdam, barst de strijd op 17 augustus los in de Bennekel. Iedere zak naast de container levert minpunten op. Welk team rolt na verloop van tijd als winnaar uit de bus?

Na de ontwikkeling van de wijkslogan IK BENNEKEL, is dit het vierde project dat Tante Netty dankzij de Gemeente Eindhoven en Stichting Cultuur Eindhoven in de Bennekel mag doen. Altijd met veel steun van wijkvereniging Buurtplatform Bennekel Belang. Langdurig lokaal contact en veel inbreng van en waardering voor de bewoners zorgt voor een steeds waardevollere band tussen Tante Netty en de wijkbewoners van de Bennekel.

Tactiekbespreking met de buren
De regels van De Container Contest zijn simpel: alle zakken moeten in de bakken. Voor elke zak naast de container krijgt het bijbehorende team een minpunt. Roos: “De bewoners rondom de containers krijgen een flyer met de uitleg en bij welk team ze horen. Er zit ook een fluitje bij, zodat iedereen meteen als scheidsrechter kan optreden. Het is trouwens ontzettend toegestaan om zakken van andere mensen in de bak te doen.” 

Een aantal buurtbewoners houden de score bij, Tante Netty komt regelmatig langs om de tussenstand te noteren. En om de tactieken en ervaringen van de verschillende teams te bespreken. Roos: “Ik hoop dat deze wedstrijd bij buren onderling begrip oplevert en het besef dat ze samen verantwoordelijk zijn voor een schone wijk.” Door veel in gesprek te gaan met bewoners, wil Tante Netty onderzoeken waarom afval naast de container wordt geplaatst.

Tante Netty
Geboren en getogen in het Eindhovense Woensel-West, maar ondertussen op vele plekken in en buiten Eindhoven actief. Tante Netty koppelt jonge kunstenaars en designers aan sociale uitdagingen om tot nieuwe inzichten, oplossingen en verbindingen te komen. Dat doen ze voor bedrijven, wijken, kleine en grote groepen mensen. Ze zorgen dat alles supergoed geregeld wordt en de kwaliteit hoog is, zodat maker en opdrachtgever bij elk project kunnen groeien. Zo pakken ze sociale uitdagingen aan én dragen ze bij aan een gezond en betrokken cultureel klimaat. In Nederland en verder.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden