Frank van Dijk (rechts), Marja en Hans van den Boogaard en hun kleindochter Naomi van den Heuvel.
Frank van Dijk (rechts), Marja en Hans van den Boogaard en hun kleindochter Naomi van den Heuvel. (Foto: )

Virtueel meedoen aan Free to Run

Daar de jaarlijkse Freedom Run niet doorgaat, heeft de Stichting 18 September een alternatief geïnitieerd: Free to Run. Wandel, ren of fiets op eigen initiatief een afstand tussen de 5 en 50 kilometer. Dat kan als individu of met een groep. Door mee te doen steun je het project Zomerrust, een bed & breakfast voor Nederlandse veteranen in Srebrenica.

Door Martina Roovers

EINDHOVEN – 25 jaar na de val van Srebrenica staat er anno 2020 op dezelfde plek een bed & breakfast. Veteraan Rob Zomer, in 1995 soldaat van Dutchbat III, verhuisde in 2008 naar Bosnië en bouwde Zomerrust, een plek voor veteranen die rust proberen te vinden. Libanonveteraan Hans van den Boogaard uit Eindhoven weet hoe belangrijk dat is. Hij stond in 2006 mede aan de wieg van de Stichting Veteranen Brabant Zuid Oost. Dit leidde onder meer tot de opening van veteranen ontmoetingscentrum de Treffer in de Bergenbuurt. "Dat veteranen hun verleden met elkaar kunnen delen, is belangrijk voor de verwerking. Zij begrijpen elkaar." Hoewel hij zelf geen trauma heeft opgelopen tijdens zijn missie in Libanon, kent hij velen die er wel enorm mee worstelen.
Behalve veteraan is Van den Boogaard een fervent hardloper. "Bewegen is sowieso gezond. Nu allerlei evenementen niet doorgaan, bewegen we niet genoeg." Hij constateerde dat er virtueel wel van alles wordt georganiseerd en zocht contact met Frank van Dijk van de Stichting 18 September. Zo ontstond de Free to Run. "Door er een doel aan te koppelen, is er bovendien aandacht voor het thema vrijheid."

Geweldig alternatief

De jaarlijkse Freedom Run groeide in 4 jaar van 120 tot 900 deelnemers. “Het is jammer dat we geen fysiek evenement kunnen organiseren, maar dit is een geweldig alternatief”, vindt Van Dijk. Doordat er na 25 jaar weer aandacht was voor de val van Sebrenica en er een documentaire werd uitgezonden over Zomerrust, was de keuze voor het doel zo gemaakt. Het gaat volgens Van Dijk om de beleving, het thuiskomen. “Het trauma dat sommigen oplopen na hun missie treft ook hun gezin.” Terugkeren naar die plek des onheils levert meestal iets goeds op. “Je zet je negatieve ervaring om in een positieve. Het gezin dat meereist krijgt meer begrip.” Zo weet ook Van den Boogaards echtgenote Marja. Ze is kind van een Indiëveteraan. “Voor mij zijn veel dingen heel herkenbaar. We zijn samen in Bosnië geweest. Hoewel dat land niks met ons verleden te maken heeft, vielen de puzzelstukjes wel op zijn plek. Het is heel heftig als je ziet wat daar is gebeurd.”

Jouw Free to Run

Met jouw deelname aan Free to Run steun je Zomerrust. Inschrijven kan online tot 20 september. Stippel vervolgens je eigen route uit en maak onderweg een foto van jezelf in het T-shirt dat je hebt ontvangen, op de locatie die voor jou symbool staat voor vrijheid. Stuur je foto in en maak kans op een prijs.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden