Foto: Studio Oostrum

Bevolkingsonderzoek borstkanker in Eindhoven voor vrouwen uit Geldrop

Vanaf vandaag start het bevolkingsonderzoek borstkanker in Eindhoven voor vrouwen uit Geldrop. Ik ben blij dat ik heb meegedaan, zegt Sandra Janssen over haar eerste deelname aan het bevolkingsonderzoek 

EINDHOVEN - “De eerste uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker is wel even een momentje”, zegt Sandra. “Mijn uitslag was goed, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. Mijn buurvrouw moest door voor vervolgonderzoek en bleek borstkanker te hebben. Gelukkig was ze er vroeg bij en kon ze behandeld worden!”

Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

Een op de zeven vrouwen krijgt te maken met borstkanker. De meeste vrouwen zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor dit gratis bevolkingsonderzoek. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2020 de vrouwen geboren in de jaren 1945 tot en met 1970.

Dankzij het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek 50 procent minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte.

Mammografie

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Sandra: “Je hoort verschillende verhalen. De een vindt het onderzoek pijnlijk, de ander vindt het meevallen.” Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door opgeleide screeningslaboranten.

Afwijkingen

De röntgenfoto’s worden beoordeeld door twee screeningsradiologen. Zij beoordelen de foto’s onafhankelijk van elkaar. De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien borstkanker kunnen zijn. Als een vrouw al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, worden de nieuwe foto’s ook vergeleken met de oude foto’s.

Vrouwen uit Geldrop uitgenodigd

Net als in de gehele gezondheidszorg kampen we met arbeidskrapte. Daarom hebben we een tekort aan personeel in het onderzoekscentrum dat normaal gesproken in Geldrop staat. Vrouwen uit Geldrop met de postcodes 5661 tot en met 5667, worden daarom eenmalig uitgenodigd in ons vaste onderzoekscentrum op het Larixplein 5, 5616 VB in Eindhoven. Zo zorgen we ervoor dat de periode tussen 2 rondes van het bevolkingsonderzoek niet te lang wordt.

Coronavirus

Na het tijdelijk stilleggen vanwege het coronavirus, wordt het bevolkingsonderzoek weer gefaseerd opgestart. Dit gebeurt binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kan het bevolkingsonderzoek veilig worden georganiseerd. Op onze website staat een filmpje over de getroffen voorzorgsmaatregelen.

Meer informatie

De informatielijn is op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 00 01 330. Voor meer informatie kunt u kijken op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden