Een gedeelte uit 1 van de 130 portretten van urban artist Nowart. (Foto: Art Dumay)
Een gedeelte uit 1 van de 130 portretten van urban artist Nowart. (Foto: Art Dumay) (Foto: Art Dumay)

VincenTrente: 130 keer Van Gogh

Vandaag 130 jaar geleden stierf Vincent van Gogh in het Franse Auvers-sur-Oise. De kunstschilder woonde op tal van plekken in zowel Nederland, België als Frankrijk. In 1883 streek hij neer in Nuenen. Aan de twee jaar dat hij er verbleef herinnert een groot aantal schilderijen, waaronder De aardappeleters. Om zijn sterfdag te herdenken brengt de Franse kunstenaar Arnaud Rabier een 'urban ode'.

Door Martina Roovers

NUENEN – “Nowart is al heel lang begeisterd door Van Gogh”, begint Melanie Dumay van Art Dumay de monoloog over Arnaud Rabier (1968), die werkt onder de naam Nowart. “Van Gogh is zijn grootste passie.” De Nuenense kunsthandel exposeert vanaf deze week 126 portretten van Rabier. Vier exemplaren zijn te zien in het nabijgelegen Vincentre. Het museum herbergt documentatie over Van Gogh. In 2013 haalde het een groot aantal internationale graffiti-artiesten naar Nuenen. 

“Hij zette destijds eindelijk voet op heilige grond”, weet Dumay. “Hij treedt al zijn hele leven in de voetsporen van Van Gogh, maar Nuenen had hij voor die tijd niet eerder bezocht.” Nu komt hij terug. Mét 130 portretten. “Als kunsthandelaar vinden we dit zó bijzonder.” Ook Nowart vindt het buitengewoon. “Toen we elkaar voor het eerst ontmoette, voelde ik meteen een synergie. Wij zitten gevestigd in Nuenen, terwijl dit voor hem heilige grond is. Ik geloof bijna dat hij een tweede Van Gogh is.”

De 130 werken kennen allemaal hetzelfde portret van Van Gogh. “Nowart vertaalt zijn eigen gemoedstoestand naar die portretten. De ene keer in graffiti, de andere keer in collagetechniek. Van Gogh had natuurlijk een eigen mindset. Nowart ziet een parallel. Hij verplaatst zichzelf in het hoofd van Van Gogh, zo legt hij het uit. De gemoedstoestand die hij zelf voelt, ziet hij bovendien terug in alle brieven die Van Gogh heeft geschreven.” Elk portret is anders. Dumay vindt het erg knap dat je zo verschillend werk kunt creëren van hetzelfde portret. “Bovendien vergeet je als Nuenenaar wel eens hoe groot Van Gogh was, wat hij betekent voor de wereld en dat hij voor velen een belangrijke inspiratiebron is.”

VincenTrente

De tentoonstelling VincenTrente is van 30 juli t/m 30 oktober te bekijken bij Art Dumay (Cockeveld 4) en in Museum Vincentre (Berg 29). Van Gogh-liefhebbers kunnen hun bezoek aan Nuenen combineren met een wandeling of fietstocht langs Van Gogh-locaties. Dit initiatief is tot stand gekomen in samenwerking met Van Gogh Brabant.

www.vangoghbrabant.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden