Foto:

Bruine klaver

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van mevrouw Van Tilborg:

Ik heb allemaal bruine klaver in mijn gras. De klaver krijgt gele bloemetjes en je kunt het er bijna niet uittrekken, want het zijn allemaal lange slierten. Is er een manier om dit onkruid te bestrijden?

Antwoord:
De klaver in uw gazon is geen echte klaver. Deze plant heet gehoornde klaverzuring (Oxalis corniculata). Het is een erg hardnekkig onkruid, dat niet alleen goed groeit in het gazon, maar ook in de border en tussen de tegels op het terras. U kunt de plant in uw gazon onder de duim krijgen door het juiste gazononderhoud.

Gehoornde klaverzuring is lastig te verwijderen. Uittrekken van deze plant lukt bijna niet, omdat de wortels achterblijven en de plant zo ook weer uit kan lopen. Bovendien vormt de plant wortels op de stengelknopen, zodat elk stukje stengel weer uit kan groeien tot een nieuwe plant. De beste manier om gehoornde klaverzuring te bestrijden is te zorgen dat er geen zaden worden gevormd, maar dat is wanneer het over een groot deel van het gazon verspreid zit onbegonnen werk. Bestrijden met een onkruidmiddel werkt bij deze plant niet en is sowieso af te raden.

Gehoornde klaverzuring krijgt de kans in uw gazon, omdat er ruimte is tussen het gras. Waarschijnlijk is dit een gevolg van de droge zomer van afgelopen jaar. Om het onkruid onder controle te krijgen, kunt u beginnen met het uitharken van zoveel mogelijk van deze plant. U kunt niet alles wegharken, maar dat is niet erg. Daarna zaait u het gazon door en voorziet u het van gazonmeststof. Maai daarna wekelijks en niet te kort. Door de concurrentie van het gras zal er veel minder ruimte voor de gehoornde klaverzuring en ongewenste kruiden overblijven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden