Voor Lynn Reintjes en Ellen Landman is de eerste kennismaking met American football goed bevallen. (Foto: Rob Weekers). Vervolg van het verhaal op pagina 3.
Voor Lynn Reintjes en Ellen Landman is de eerste kennismaking met American football goed bevallen. (Foto: Rob Weekers). Vervolg van het verhaal op pagina 3. (Foto: )

Meiden gooien de beuk erin

Nog geen snoeiharde tackels, uitgekiende loopacties en geniale worpen, maar wel flink afzien. Zaterdag konden vrouwen op sportpark De Hondsheuvels in Woensel meedoen met een clinic American football. Voor de deelneemsters een eerste kennismaking met een sport die nog in de kinderschoenen staat. (Door Rob Weekers).

EINDHOVEN - Ellen Landman uit Son, en Lynn Reintjes en Jimmie Aarts uit Eindhoven nemen even de tijd om aan de kant van het veld op adem te komen. Het is warm en het rennen en het gooien met de karakteristieke ovale bal heeft er best ingehakt. De eerste kennismaking met de sport is de dames goed bevallen. “Ik ben wel in voor een ruige sport”, zegt Jimmie. “Maar of het echt iets voor mij is, dat weet ik nog niet. De oefeningen die we hebben gedaan, vind ik in ieder geval leuk. Van het spelletje zelf snap ik nog niet zoveel, da's best ingewikkeld allemaal.” Lynn Reintjes en Ellen Landman zien het best zitten om de sport een kans te geven. Reintjes had vooral veel lol in oefeningen waarbij uit de kluiten gewassen matten werden gebruikt om tackles op uit te proberen. “Dat ligt me wel, ik houd er wel van om de beuk erin te gooien.”

Animo
Initiatiefneemster van de clinic is Kanessa Muluneh. Zij zag in 2017 een filmpje op YouTube over American football en was direct in de ban van het spelletje. De in Amstelveen woonachtige Muluneh trok bij de Amsterdamse football vereniging de Crusaders aan bel, maar kreeg te horen dat de vereniging geen vrouwenteams kent. Voor Muluneh reden genoeg om een eigen team op te richten. “Daar was direct veel animo voor”, blikt ze terug. “Maar het leukste is natuurlijk om tegen andere teams uit andere steden te spelen", zegt Muluneh, die haar initiatief om die reden uitrolde naar andere steden in het land, en daarmee de basis legde voor wat nu heet de Queens Football League.

Er zijn al momenteel vijf vrouwenteams actief in een competitieverband, allen in de Randstad. Eindhoven en ook Zwolle worden binnenkort aan het rijtje toegevoegd. Voordat dat zover is, moet er nog wel voldoende belangstelling voor de sport zijn. Dat zit volgens Muluneh in Eindhoven wel snor. Een eerdere geplande clinic die vanwege de coronamaatregelen moest worden afgeblazen, kende flink wat aanmeldingen. “Veel van Engelstalige expats”, zo viel Muluneh op.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden