Het project Bio Mirror van ontwerpersduo Alissa+Nienke is een van de initiatieven dat door het impulsprogramma wordt ondersteund.
Het project Bio Mirror van ontwerpersduo Alissa+Nienke is een van de initiatieven dat door het impulsprogramma wordt ondersteund. (Foto: )

Opsteker voor Eindhovense projecten

Zes Eindhovense initiatieven ontvangen een subsidiebijdrage uit het provinciale impulsgeldenprogramma. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 300.000 euro. Het gaat om innovatieve, toekomstbestendige en aansprekende culturele projecten. Insteek is om de initiatieven te laten uitgroeien tot verankerde projecten waar we in Brabant trots op kunnen zijn. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN Rode draad is dat de initiatieven de culturele sector in onze provincie versterken of sterker gaan maken. Afweging hierin is dat het gaat om een financiering met een blijvend effect door middel van een tijdelijke impuls.

Het toekennen van de provinciale impulsgelden is een steun in de rug voor ontwerpers duo Alissa+Nienke. De Eindhovense designers houden zich bezig met 'biofeedback technologie'. Het duo ontwikkelt materialen voor interieurs die stress reducerend werken. In de zorg, zoals een wachtkamer in een ziekenhuis, maar ook in kantoren Het gebruik van kleur en licht speelt een belangrijke rol, maar ook bijvoorbeeld de vorm van wanden en het materiaal dat daarvoor wordt gebruikt. 

Alissa van Asseldonk: “Hoe vul je een ruimte zodanig in dat mensen zich er op hun gemak voelen? Met ons project Bio Mirror proberen we antwoorden te geven op deze vragen, en komen we ook met oplossingen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van sensoren die stresssignalen bij mensen registreren.” Om het project handen en voeten te geven wordt samenwerking gezocht met onder meer de TU/e en een gedrags- en omgevingspsycholoog. Van Asseldonk: “We hebben al flink wat energie in ons project gestoken en al veel onderzoek gedaan. De impulsgelden helpen enorm om onze ideeën concreet toepasbaar te maken.”

KONT
Een platform bieden voor kunstenaars in Eindhoven. Dat is wat stichting KONT voor ogen heeft. Dit geeft zij onder andere gestalte met een eigen magazine. KONT is een vehikel dat samenwerking opzet tussen kunstenaars en niet-kunstenaars. Een van de initiatiefnemers is Griet Menschaert. “We brengen kunstenaars, designers, schrijvers en filosofen bij elkaar met als doel elkaar te inspireren. Met name willen we kunstenaars assertiever maken.” Ook voor KONT is de toekenning van de impulsgelden een blijk van waardering. Menschaert: “We doen al ontzettend veel met weinig middelen. Natuurlijk zijn we creatief en proberen we zoveel mogelijk mensen te betrekken bij wat we doen. Met meer middelen zijn er meer mogelijkheden.”

BROET behoort eveneens tot de gehonoreerde projecten. BROET heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot hét huis voor filmprofessionals waar kennis wordt gehaald én gedeeld. Ook de Filmeducatiehub, een initiatief van filmtheater Natlab, kan een bijdrage vanuit de provincie verwachten. Net als het Brabants-Kempens Architectuur Netwerk en Wildpark, een ontwikkelplek voor podiumkunsten voor jongeren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden