Trompettist Floris Onstwedder kan niet wachten om weer voor publiek te mogen spelen. (Foto: DinaFoto).
Trompettist Floris Onstwedder kan niet wachten om weer voor publiek te mogen spelen. (Foto: DinaFoto). (Foto: )

Troostende klanken van Back to Live

Het leven met muziek weer wat kleur geven. Trompettist Floris Onstwedder staat te trappelen om opnieuw op te planken te mogen staan. Zaterdag 18 juli geeft hij met gelegenheidsformatie Back to Live! een optreden in de Catharinakerk. “Yes, we mogen weer!” (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - Na een gedwongen muzikale stilte eindelijk weer het podium op, Floris Onstwedder telt de dagen tot het zover is af. De trompettist verdeelt zijn tijd tussen woonplaats Eindhoven en Zürich, waar hij een tweede thuis heeft. Normaliter is zijn agenda rijk gevuld, maar is nu, op een cd-name in augustus na, helemaal leeg. Optredens afgelast, geen muzieksessies meer, geen tournees meer, de coronaperiode hakte er ook bij Onstwedder flink in. Wel waren er nog wat live-sessies die mensen konden volgen op de computer. Onstwedder beschouwt dat als een surrogaat. “Leuk om te doen, maar als muzikant mis je het contact met het publiek. Een applaus of directe feedback, als muzikant leef je daar op.”

Gelauwerd
Hoewel nog maar 27 jaar oud, mag Floris Onstwedder zich een gelauwerd trompettist noemen. Diverse (internationale) prijzen vielen hem te deel, en met optredens in binnen- en buitenland maakte hij naam in de wereld van de klassieke muziek. Afkomstig uit een muzikale familie kreeg Onstwedder de liefde voor muziek met de paplepel ingegoten. “Op mijn vierde had ik al mijn eerste trompetje.” De liefde voor dit instrument bleef beklijven. “Op het conservatorium speelde ik ook piano, maar de trompet is en blijft mijn instrument.”

Klassieke muziek in een nieuw jasje, zo noemt Onstwedder het initiatief Back to Live!. Toegankelijke, korte stukken, met populair klassieke werken maar ook met eigen arrangementen. Onstwedder: “We vieren de terugkeer van livemuziek, dan mag het best vrolijk zijn. Maar ook staan we stil bij de periode die achter ons ligt. De eenzaamheid die ouderen hebben ervaren in de zorgcentra, het verdriet, het gemis van dierbaren. Aan de hand van onze muziekkeuze laten we dit allemaal de revue passeren, en geven we een toelichting op de werken die we gaan spelen. Voor iedereen, jong en oud, valt er wat te genieten”, weet Onstwedder nu al. 

Oppakken
Niet bij de pakken neerzitten, maar de boel weer oppakken, is de insteek. Onstwedder: “Maar wel veilig, en op een verantwoorde manier.” Zo worden in de Catharinakerk kuchschermen geplaatst, zijn kaartjes uitsluitend verkrijgbaar per reservering, en moeten toeschouwers op gepaste afstand van elkaar zitten. Onstwedder: “Het wordt dus geen volle bak. Maar eindelijk mogen we weer!”

Gelegenheidsformatie Back to Live! Bestaat uit: trompettist Floris Onstwedder en zijn getalenteerde collega’s Merel Vercammen (viool), Christina Geraets Buttner (altviool) en Ketevan Roinishvili (cello).

Reserveren:
www.florisonstwedder.com/concerten

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden