Foto:

Korstmos

Bioloog en eigenaar van Tuincentrum Soontiëns, Jeroen Soontiëns, beantwoordt een tuinvraag van onze lezers. Deze week de vraag van mevrouw Dowling:

Op onze boom (een plataan) komen er steeds meer aan horizontale witte strepen met zwarte stippen erin. Ze zitten vooral op de stam. Weten jullie wat dit is? En of/hoe we het moeten behandelen?

Antwoord:
Meestal zijn vlekken of mosachtige plakaten op de stam korstmossen. Deze gebruiken een boom of struik alleen als groeiplaats en hebben verder geen enkele invloed op de conditie van de boom. Korstmossen zijn juist indicatoren van de luchtkwaliteit en zijn bezig aan een opmars. Een korstmos is geen mos en eigenlijk ook geen plant, maar een samenlevingsvorm van een schimmel en een alg. De alg zorgt voor de energievoorziening door de aanmaak van suikers, de schimmel zorgt voor een geschikte groeiplaats en bescherming tegen vraat. 

Door deze bijzondere samenwerking kunnen korstmossen op plaatsen groeien waar planten het niet uithouden. Je vindt ze bijvoorbeeld op rotsen, op kale zeer schrale zandgrond en dus ook op takken en stammen. Korstmossen zijn heel gevoelig voor luchtvervuiling. In de periode van zure regen met hoge concentraties zwaveldioxide in de lucht, gingen veel soorten achteruit. De toename van korstmossen in Nederland kan een teken zijn dat de luchtkwaliteit verbeterd. Ik heb de foto die u heeft meegestuurd bekeken en ik denk dat het om de soort verzonken schriftmos gaat.

Dit is een van de tientallen soorten korstmossen die Nederland rijk is. Schriftmossen zijn te herkennen aan de groeiwijze: een lichte vlek op een houten of stenen ondergrond voorzien van zwarte lijntjes of stippels. De vorm van deze zwarte tekening bepaalt welke soort schriftmos het is. Veel soorten zijn te vinden in oude bossen zoals in duingebieden, maar verzonken schriftmos is samen met gewoon schriftmos ook elders te vinden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden