Anita Ronckers, werkzaam als Senior Zorghulp bij Sint Annaklooster, op bezoek bij mevrouw Van der Heijden in Geldrop. (Foto: Bram Saeys).
Anita Ronckers, werkzaam als Senior Zorghulp bij Sint Annaklooster, op bezoek bij mevrouw Van der Heijden in Geldrop. (Foto: Bram Saeys). (Foto: Bram Saeys)

Zorghulp Anita werkt samen met cliënt

Hartverwarmende zorg voor iedereen die dat nodig heeft, zodat mensen zelf invulling kunnen blijven geven aan hun leven. "Het is uw feestje en ik wil u graag meehelpen om de slingers op te hangen, maar u moet zelf aangeven waar ze moeten komen."

GELDROP - Anita Ronckers, werkzaam als Senior Zorghulp bij Sint Annaklooster, is in 2015 bij Sint Annaklooster gestart als zorghulp.

Wat maakt het werk van een (senior) zorghulp bijzonder?
"Als zorghulp werk je bij cliënten in de thuissituatie, en helpt bij het runnen van het huishouden. Sinds 2015 ga ik als senior zorghulp bij nieuwe cliënten op huisbezoek voor de intake. Ik ben de eerste medewerker die van Sint Annaklooster bij de cliënt in huis komt. Tijdens deze intake bespreek ik met de cliënt wat ze van ons kunnen verwachten, maar ook wat wij van hen verwachten.

Vroeger kwam je als hulp bij cliënten en nam je alles uit handen, zodat de cliënt zelf helemaal niets meer hoefde te doen. Maar de tijden zijn veranderd en we kijken nu veel meer naar wat de cliënt en haar/zijn netwerk zelf nog kan en waar de cliënt onze hulp bij nodig heeft. Je doet het samen met de cliënt. Ik zeg dan ook tegen de cliënt: 'Het is uw feestje en ik wil u graag meehelpen om de slingers op te hangen, maar u moet zelf aangeven waar ze moeten komen hangen’."

Wat is het leukste wat je in je werk hebt meegemaakt?
‘Ik werkte bij een mevrouw van 93 lentes jong en had haar bed verschoond. Het beddengoed mocht ik zelf uit de kast nemen en ik had een mooi setje bij elkaar gezocht. Als je dan naar huis gaat denk je: nou, mevrouw mag vanavond in een lekker fris bedje. Daar krijg je energie van en geeft je een goed gevoel. Toen ik de week erna weer bij haar kwam zei ze: 'Wat had je het bed mooi opgemaakt, waarop met een knipoog volgde: Je dacht zeker, als ze dan in haar bed overlijdt, dan ligt ze er wel mooi bij als ze haar vinden.' Tranen met tuiten hebben we toen samen gelachen. Dit soort momenten blijven je bij. Daar doe je het voor en dat is wat het werk ook zo mooi maakt."

Wat zou je mensen willen zeggen die overwegen om zorghulp te worden?
"Vaak wordt er gedacht dat een zorghulp alleen maar een ‘poetshulp’ is, maar dat is echt niet waar. Als zorghulp ben jij degene die iemands dag kan maken en dat is zo'n fijn gevoel. Als zorghulp kom je vrijwel elke week bij de cliënt en soms ben je dan ook het enige aanspreekpunt. Vaak is het ook nog zo dat de cliënt met de zorghulp zaken bespreekt die hij of zij met de kinderen niet wil delen om hun niet tot last te zijn, of om ze niet ongerust te maken. Dat schept een band."

Wat biedt Sint Annaklooster nieuwe medewerkers en cliënten?
"Ondanks alle bezuinigingen in de zorg proberen wij bij het Annaklooster toch nog dat kleine beetje extra te geven voor cliënten, als ook voor medewerkers en vrijwilligers, en daar ben ik blij om."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden