Een aantal vrijwilligers van KommuS, dat zeer verheugd is met het idee dat ze voortaan 'on air' te horen (en soms te zien) zijn. (Foto Martina Roovers).
Een aantal vrijwilligers van KommuS, dat zeer verheugd is met het idee dat ze voortaan 'on air' te horen (en soms te zien) zijn. (Foto Martina Roovers). (Foto: Martina Roovers)

KommuS internetradio gaat 'on tour'

Op de dag dat het afgelaste Kasteelfestival zou plaatsvinden, koos KommuS ervoor live te gaan met hun internetradiostation. Doordat de weersvooruitzichten niet best waren, bleek ook de geplande locatie geen veilige haven en werd de Kasteeltuin verruild voor het Vossenhol. Desondanks kon het team aan het einde van de middag eindelijk de eerste muziek laten klinken. (Door Martina Roovers)

GELDROP - Hoe jij danst is kunst. Iedereen die kijkt ziet weer wat anders. Niemand weet precies wat je doet... Uit de speakers klinkt De Manier van Kraantje Pappie, één van de drie keuzeplaten van burgemeester Jos van Bree. Daarmee geeft hij het startsein voor KommuS radio. Met zijn voet tikt hij mee op de maat van de muziek. Dj Sander is een uur eerder on air gegaan en heeft inmiddels zijn zenuwen een beetje onder controle. "Het is best spannend", vindt hij, "maar ook verrassend leuk."

Lege agenda
De plannen om radio te maken, had KommuS al langer. Doordat de stichting het doorgaans druk heeft met het organiseren van allerlei evenementen, kwam het er steeds niet van. Aangezien corona alle evenementen plat legde, is de agenda echter leeg. Tijd om te werken aan die langgekoesterde wens: radio maken. "Door de studio mobiel te maken, kunnen we bovendien op locatie werken", licht Jeroen Janssen toe. Hij is één van de vaste KommuSclub. "Vijf of zes mensen zijn de denktank. Voor de uitvoering zoeken we er andere vrijwilligers bij."

Van jong tot oud
Via sociale media deed KommuS een oproep voor dj’s en radiomakers. Nou, dat heeft ze geweten. Een groot aantal enthousiastelingen meldde zich. "Van jong tot oud", weet Janssen. Eén van hen is de 79-jarige André Klok. "Dit is voor mij een nieuwe start. Daar houd ik van. Bovendien blijf je onder de jonge mensen. Ik heb zojuist allerlei nieuwe woorden geleerd", grapt hij. Als countryliefhebber draait hij het liefst Waylon Jennings en Willy Nelson. "Af en toe gooi ik er wat rock-'n-rollnummers tussendoor. Ik heb er veel zin in en vind het kei-leuk."

Janssen en zijn KommuS-maten vinden radio maken een spannende business. “We denken sowieso na over leuke dingen die Geldrop vooral gezelliger maken.” Belangrijkste evenement is het jaarlijkse Kasteelfestival. Dat werd dus afgelast. Het idee om op die plek radio te maken, viel ook in het water (letterlijk). “We hebben altijd een plan B.”

Allesvreter
In de studio praat dj Sander nog steeds met Jos van Bree, die sinds eind november burgemeester van Geldrop-Mierlo is. En dat bevalt hem erg goed. Door corona is zijn start wel anders dan normaal. "Desondanks vinden we nu allerlei creatieve manieren om onszelf te laten zien." Hij geeft dan ook zijn complimenten aan het initiatief. Anderzijds is KommuS verheugd met zijn komst en vooral ook met de keuze voor zijn muziek die de officiële opening markeert van het radiostation. Kraantje Pappie zag hij tijdens Wish Outdoor. "Ik was er zo vet van onder de indruk." Wat betreft muzieksmaak is Van Bree breed georiënteerd. "Een allesvreter", zoals dj Sander het benoemt. Dat beaamt de burgemeester. Met Danny Vera's Rollercoaster en Aerials van System of a Down is KommuS radio officieel on air.

Meedoen
Wil je een keer aanschuiven om iets bijzonders te vertellen? Heb je zin om interviews te houden of live verslag te doen? Andere toffe ideeën? Meld je dan via: info@kommus-geldrop.nl

Stichting KommuS organiseert sinds 2011 concerten, festivals, kinderprogramma’s, theater en filmavonden. Dat doet ze in samenwerking met diverse partijen en op allerlei locaties. Belangrijkste doel is Geldrop nóg gezelliger maken. En nu is er dus KommuS radio. Check de stream en luister mee:

kommusradio.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden