Van links naar rechts trots poserend: Matthew, Jeff, Charlotte en Mariette Salama. (Foto: Bert Jansen).
Van links naar rechts trots poserend: Matthew, Jeff, Charlotte en Mariette Salama. (Foto: Bert Jansen). (Foto: Bert Jansen)

'Klant is koning, maar ik ben keizer'

Een einde van een mooi tijdperk. Zo mag de op handen zijnde sluiting van restaurant Pinokkio aan de Muzenlaan met recht worden genoemd. Eigenaar Mariette Salama houdt het na 37 jaren in de Eindhovense horeca voor gezien. “Met pijn in het hart, maar het is goed zo.” (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - Een aanbod dat hij niet kon weigeren: zo noemt Mariette Salama (67) het voorstel dat hij kreeg van drankketen Gall en Gall om zijn restaurant over te nemen. De slijterij wil de restaurantruimte gebruiken voor een uitbreiding. Nachten heeft hij ervan wakker gelegen: wel of niet doorgaan. In overleg met zijn echtgenote Charlotte werd de knoop doorgehakt. “Het voelt nog een beetje onwerkelijk. Dit is wat ik al die tijd heb gedaan, dit is mijn leven.” Charlotte: “Vanaf 5 juli gaat dat veranderen. Na al die tropenjaren gaan we nu genieten.”

Generaties
Mariette Salama blijft niet stilzitten. “Zo zit ik niet in elkaar.” De geboren Egyptenaar is onder andere vertegenwoordiger van de vereniging van Koptisch orthodoxen in Nederland en België, een christelijke geloofsgemeenschap. Het tekent zijn vermogen om in verschillende maatschappelijke kringen zijn mannetje te staan. Een BE'er, bekende Eindhovenaar, zo omschrijft Mariette Salama zichzelf. “Ik heb in deze stad generaties zien opgroeien, kleinkinderen van mensen die vroeger bij mij een broodje kwamen eten, komen nu bij mij over de vloer. Pinokkio is een echt familierestaurant.”

Mariette en Charlotte zijn inmiddels 34 jaar getrouwd. De twee leerden elkaar kennen in 1983 toen Charlotte regelmatig na het stappen wat lekkers kwam eten in Shoarma Sphinx, destijds gevestigd in de Kruisstraat. Van liefde op het eerste gezicht was geen sprake. Charlotte: “De vonk sloeg niet bepaald over. Toen ik Mariette beter leerde kennen, begon ik hem steeds leuker te vinden.”

Uit het huwelijk zijn twee zonen geboren: Jeff en Matthew. “Ze zijn letterlijk opgegroeid in de horeca. En nog steeds helpen ze zo nu en dan een handje mee”, zegt Mariette. Charlotte: “Maar interesse om de zaak over te nemen is er niet, ze hebben gekozen voor een andere carrière. Hun goed recht natuurlijk.”

De vonk sloeg niet bepaald over. Toen ik Mariette beter leerde kennen, begon ik hem steeds leuker te vinden

Maatschappelijk werker
Mariette Salama is een ondernemend man. Had naast Eindhoven zaken in Helmond, Weert en Son en Breugel. Mensen van alle rangen en standen heeft Salama in 37 jaar horeca voorbij zien komen. In zijn eerste zaak shoarma Sphinx in de Kruisstraat waren dat begin jaren tachtig vooral de nachtvlinders die na het stappen nog wat kwamen eten. “De sluitingstijden lagen toen nog op 02.00 uur, ik had een vergunning tot 06.00 uur.” Een mooie tijd, blikt Salama terug. Problemen met lastige klanten heeft hij nooit gekend. “Je moet natuurlijk wel laten zien wie de baas is, anders lopen ze over je heen. De klant is koning, maar ik ben de keizer!” Maar bovenal werd er veel gelachen, en ook veel gedeeld met elkaar. "Ik voelde me soms een maatschappelijk werker.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden