Foto:

Frisse lucht

Een belastingvrij extraatje van duizend euro: dat krijgen medewerkers in de zorg als dank voor hun inzet tijdens de coronapiek. Mooi meegenomen en fijn dat inzet en hard werken ook beloond worden. Dat een structurele loonsverhoging daarentegen wordt afgehouden, snap ik niet.

Als argument hiervoor noemt Rutte onder meer, de onbalans die dan zou ontstaat in vergelijking tot andere beroepen. Hoe krom wil je het hebben? Alsof je alle beroepen qua intensiteit, risico en verantwoordelijkheid over één kam kunt scheren? Toevallig ken ik iemand die in de zorg werkt. De druk die op haar gelegd werd was zo groot dat ze er bijna aan onderdoor dreigde te gaan. Alleen al het dragen van beschermende kleding, inclusief mondkapje en bril, was zo intens dat ze als gevolg hiervan nu dagelijks haar gezicht met een speciale crème moet insmeren. Ook het verdriet en de vereenzaming van ouderen waarvan zij getuige was, is iets wat moeilijk door haar verkropt kan worden. 

De coronacrisis heeft qua gezondheidszorg sowieso blootgelegd, dat Nederland hierop niet was voorbereid. Extra geld hiervoor beschikbaar stellen, niet eenmalig maar structureel, lijkt dan een les die voor de hand ligt. Want stel dat we inderdaad een tweede gevreesde uitbraak van het virus krijgen? Dan zal er weer een beroep op het al eerder zwaar beproefde personeel moeten worden gedaan. Overigens is Maurice de Hond van mening dat er geen tweede heftige uitbraak meer komt, tenminste wanneer we voldoende ventileren. Hij pleit ervoor om niet alleen zorginstellingen, maar ook kantoren, scholen, restaurants en bioscopen snel te voorzien van coronaproof ventilatiesystemen. 

Hierbij staat centraal zoveel mogelijk verse buitenlucht binnen te halen en het virus via filters op te vangen. Het ventileren van verse lucht lijkt me een goede zaak, ook wanneer het kouder wordt en we de neiging hebben ramen en deuren te sluiten. Overigens slaap ik het hele jaar door met het raam open. En sinds ik niet meer rook, ruik ik de frisse lucht zelfs op mijn kussen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden