Om het plein tijdens de bouw leefbaar te houden, vragen  Margriet Craens en Bernhard Lenger hulp van Eindhovenaren. (Foto: Martina Roovers).
Om het plein tijdens de bouw leefbaar te houden, vragen Margriet Craens en Bernhard Lenger hulp van Eindhovenaren. (Foto: Martina Roovers). (Foto: Martina Roovers)

Goede plannen houden Stationsplein levendig

Het Stationsplein gaat op de schop. De fietsenstalling, parkeerplaats en het voormalige VVV-kantoor maken plaats voor het plan District E: drie torens voor wonen, werken, winkelen en horeca. Om het plein tijdens de bouw leefbaar te houden, vragen Margriet Craens en Bernhard Lenger hulp van Eindhovenaren. Heb jij een goed plan? (Door Martina Roovers)

EINDHOVEN – De komende jaren verrijst er op en rondom het Stationsplein een geheel nieuwe buurt. De drie torens tellen ongeveer 450 woningen. "Er gaat dus veel gebeuren en van alles veranderen", zegt Margriet Craens. Als voormalig uitbater van Wallstreet is ze graag betrokken bij de stad en haar bewoners en heeft ze de ambitie een positief en verbindend effect teweeg te brengen tussen mensen en hun omgeving. "Nu is het nog een gebied waar mensen vertrekken en aankomen, hun fiets of auto parkeren. Straks verblijven en wonen zij hier. Daaraan willen we mensen alvast laten wennen."

Gezamenlijke interesse
“Bij de ontwikkeling van de stad de community betrekken, is een interessant uitgangspunt”, vindt Bernhard Lenger. Het duo kent elkaar 'uit het veld'. Gezamenlijke interesse in het onderwerp bracht hen samen in dit project. Ook de maatschappelijk ontwerper brengt graag mensen dichter bij elkaar. Bovendien vindt hij het belangrijk om gebruikers te betrekken bij de plannen. “Wij hopen dus dat er mensen zijn die graag iets willen organiseren, maar daarvoor geen ruimte hebben. Denk aan een graffiti maken, yoga in de buitenlucht, een tweedehandskledingmarkt, zodat zij tijdelijk iets veranderen aan de ruimte.”

Met de initiatieven willen we bovendien een brug slaan naar de lange termijn. Dat tijdelijke pop-ups permanent worden

Toekomstkijkers
Zelf zit het duo ook niet stil. Zo zijn zij bezig met de organisatie van een buitenbioscoop en staat er een audiotour door het gebied op de planning. “Daarvoor halen we allerlei verhalen op. Zo heb ik de stationskapper gesproken en de stedenbouwkundige van de gemeente Eindhoven." Daarnaast komt er een installatie, zodat je kunt zien hoe het wordt. “We noemen het toekomstkijkers.”

Verblijfplaats
“Op deze plek wonen in de toekomst mensen. Dan is het onderdeel van een buurt. Dat is heel anders dan nu. Ik denk dat het goed is om alvast te laten zien dat dit een plek wordt waar je leuke dingen kunt doen", meent Craens. "Geen passage, maar een verblijfplaats", voegt Lenger toe. Ook hoopt het duo dat het aanbod straks wat meer gevarieerd is. In het centrum kun je vooral shoppen, eten en drinken. "Met de initiatieven willen we bovendien een brug slaan naar de lange termijn. Dat tijdelijke pop-ups permanent worden. Dat je meer couleur locale krijgt in het centrum. Dán onderscheid je jezelf als stad.”

Meedoen
Bowlen in de buitenlucht, naar de bioscoop, een middagje stoepkrijten of poppenkast kijken? Wil je wat toevoegen of organiseren? Margriet Craens en Bernhard Lenger helpen je met jouw plannen. De komende maanden willen zij allerlei initiatieven mogelijk maken. Mail je idee.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden