Jeroen Blank (rechts) samen met collega Caroline Smulders. Jeroen: 'Zelf ben ik ook niet rimpelloos door het leven gerold.' (Foto: Neos).
Jeroen Blank (rechts) samen met collega Caroline Smulders. Jeroen: 'Zelf ben ik ook niet rimpelloos door het leven gerold.' (Foto: Neos). (Foto: )

Jeroen werkt op crisisopvang: divers en complex

“Al na één week stage dacht ik: dít is het: werken met dak- en thuislozen. Mensen die om de meest uiteenlopende redenen zijn vastgelopen, maar die iets van hun leven willen maken. Diverser en complexer kun je het niet krijgen. Ik houd van een uitdaging, het moet niet te gemakkelijk zijn.”

EINDHOVEN - Jeroen Blank (27) is groepsbegeleider op de crisisopvang van Neos, de organisatie voor dak- en thuislozen en slachtoffers van huiselijk geweld. Samen met collega’s begeleidt hij jongeren en volwassenen naar een woonplek en een nieuwe toekomst. Woonbegeleiders zorgen daarna voor ondersteuning bij het wonen en integreren in de wijk.

Jeroen: “Ik heb snel een klik met de mensen. Zelf ben ik ook niet rimpelloos door het leven gerold. Het vertrouwen en de stimulansen van mijn ouders hebben me overeind gehouden. Hier zie ik mensen die die steun juist hebben gemist of voor wie de maatschappij te ingewikkeld is of die worstelen met een verslaving. Hen wil ik graag verder helpen door er voor hen te zijn, samen met mijn collega’s.”

Positiviteit
Groepsbegeleider zijn is teamwork, zegt hij. “We praten met mensen, geven vertrouwen, stimuleren om zaken op te pakken en helpen praktische dingen te regelen, rond wonen, financiën, werk, bezigheden, een sociaal netwerk. We steken in op hun kwaliteiten en hun zelfredzaamheid. Positiviteit brengt mensen vooruit. En hoe je dat doet is bij ieder weer anders. De één daag je uit, de ander heeft meer steun nodig, bij weer een ander is ‘grenzen stellen’ essentieel", legt hij uit.

Het is echt niet makkelijk, het loopt nooit van een leien dakje. Maar juist dat is het boeiende van dit werk

Ongemotiveerd
Jeroen: "Soms lijkt iemand ongemotiveerd, maar daar zit altijd een ‘waarom’ achter. Hij kan zich overvraagd voelen en zich daardoor terugtrekken. Of alles zelf willen blijven bepalen. Daar moet je slim en creatief mee omgaan. Je inleven in de ander, stevig in je schoenen staan en probleemoplossend te werk gaan, dát heb je hier nodig. Het is echt niet makkelijk, het loopt nooit van een leien dakje. Maar juist dat is het boeiende van dit werk.”

Oplossing
Jeroen: “Het mooiste van mijn werk is als mensen op een positieve manier uitstromen naar een woning en trots zijn. Dat lukt in verreweg de meeste gevallen. Daar haal ik echt voldoening uit. Maar ik kan ook al een goed gevoel krijgen van één gesprek. Als je bijvoorbeeld iemand die jarenlang tegen schuldeisers aanhikt via koppeling aan een financieel hulpverlener uitzicht geeft op een oplossing. De opluchting die je dan op iemands gezicht ziet, is mooi. Je kunt het pad van mensen echt helpen verleggen, een wezenlijk verschil maken in hun leven.”

Extra taken
Jeroen geniet ook van de vrijheid en verantwoordelijkheid die hij heeft als professional en zijn extra taken rond stagebegeleiding en sollicitaties. “Ik ben iemand die altijd zijn vinger opsteekt en dingen wil uitproberen: het maximale uit elke dag halen. Dat kan ik hier volop, het is heerlijk werken op de crisisopvang.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden