Een tevreden Eliška Slováková. De Eindhovense social designer doneerde duizend duurzame mondkapjes.
Een tevreden Eliška Slováková. De Eindhovense social designer doneerde duizend duurzame mondkapjes. (Foto: )

Eindhovense doneert 1000 mondkapjes

Haar missie is volbracht: social designer Eliška Slováková heeft 1000 duurzame mondkapjes gedoneerd aan de Zusters van Moeder Teresa in Amsterdam en Rotterdam, verschillende vluchtelingencentra, dierenarts-, fysiotherapie- en verloskundigenpraktijken en de Eindhovense stichting Ervaring die Staat. Deze mondkapjes voor kwetsbare mensen en risicogroepen kon de van oorsprong Tsjechische financieren uit de verkoop van zelfgemaakte mondmaskers op haar website. Voor elk verkocht masker doneerde ze er drie.

EINDHOVEN - Maar liefst 395 mondkapjes gingen naar de Rotterdamse Zusters van Moeder Teresa. Deze organisatie verzorgt dagelijks een warme maaltijd voor dak- en thuislozen in de Havenstad. “Wij waren erg blij met de donatie van Eliška en de mensen aan wie wij ze hebben mogen overhandigen ook”, reageert de religieuze organisatie. Ook gingen tientallen mondkapjes naar Social Justice in Amsterdam. Coördinator Charles Stolworthy: “Eliška’s mondkapjes zijn uitgedeeld aan daklozen, mensen met verslavingsproblematiek en vluchtelingengezinnen. Ze heeft op mijn verzoek ook kindermondmaskers gemaakt en alle maskers voorzien van duidelijke, visuele instructies, aansluitend op het niveau van de gebruikers. Bovendien zijn de mondkapjes keer op keer te gebruiken.”

Nieuw plastic soep
De gedoneerde mondkapjes zijn, net als alle mondmaskers die de Eindhovense maakt, qua ontwerp gebaseerd op uitgebreid vooronderzoek en voor 100% duurzaam en herbruikbaar. Dit in tegenstelling tot de veelgevraagde wegwerpmaskers. Milieuorganisaties maken zich ernstige zorgen over de enorme productie van mondkapjes en handschoenen voor eenmalig gebruik. Die zullen namelijk massaal in de oceanen belanden, zo berichtte The Guardian afgelopen weekend.

Deze ‘Covid Waste’ zal daarmee het wereldwijde probleem van de plastic soep vergroten. De Eindhovense dierengeneeskundige Angela Stoop ontving ook mondkapjes van Eliška. Zij onderschrijft het belang van een duurzaam alternatief: “In mijn werkzaamheden voldoet ook een duurzaam mondmasker. Het feit dat deze maskers geen afval veroorzaken, zou moeten prevaleren bij de keuze voor medische hulpmiddelen. Van mij hadden ze er al vóór corona mogen zijn.”

Goed voor iedereen
Eliška: “Het voelt goed om anderen te kunnen helpen. Mijn missie om 1000 mondkapjes te doneren leek gekkenwerk, want ik werk vanuit mijn eigen woning (die er inmiddels uitziet als een textielfabriekje) en hergebruik materialen zoals lakens, dekbedhoezen en nylonkousen. Het upscalen van afvalmateriaal sluit naadloos aan op mijn wens om de verspreiding van het coronavirus te lijf te gaan met een ‘zero waste’ oplossing die geen extra belasting voor onze leefomgeving oplevert. 

www.thegoodmask.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden