Bij Aventurado Bateria staan swingen en  plezier maken bovenaan. De groep kan niet wachten om weer aan de slag te gaan.
Bij Aventurado Bateria staan swingen en plezier maken bovenaan. De groep kan niet wachten om weer aan de slag te gaan. (Foto: )

Het sambavirus van Aventurado

Aventurado Bateria, één van de oudste Braziliaanse Samba percussiebands uit Eindhoven, viert dit jaar haar 30-jarig bestaan. Het coronavirus schopt het feestprogramma danig in de war, maar de Eindhovense band is er alles aan gelegen om het vrolijke sambavirus te verspreiden. “Als je onze muziek hoort, is het lastig om stil te blijven staan.” (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - Na een noodgedwongen pauze pakten de leden van de band de trommels afgelopen maandag weer op om samen in de buitenlucht weer te gaan repeteren. “Eindelijk weer letterlijk aan de slag”, zegt Marc Maas, een van de leden van Aventurado Bateria. Maas zag Aventurado Bateria tijdens carnaval voor het eerst in actie en raakte meteen in de ban van de opzwepende klanken die hij hoorde. “Het geluid blies me bijna omver. ”

De basis van de band werd dertig jaar geleden gelegd door enkele leden van carnavalsvereniging de Lichtstadnarren. “Voor hen was het weer eens wat anders dan spelen in een dweilorkest”, zegt Maas, die tien jaar geleden de trommelstokken oppakte. "In de begin jaren werd er nogal wat aangeklooid, maar intussen zijn we behoorlijk professioneel. Maar plezier staat bovenaan.”

In de tijd Maas bij de Eindhovense band actief is, bespeelde hij er onder andere de bastrommel en de repinique, een trommel die bekend staat om het schelle, hoge geluid dat ermee wordt geproduceerd. Sinds een tijdje hanteert hij de drumstokken niet meer en is hij een zogeheten 'fluiter'. Voorwaar een belangrijke taak binnen het geheel. Maas geeft met zijn fluitje de tempowisselingen aan en zorgt ervoor dat de breaks op het juiste moment vallen, en bepaalt wanneer solisten hun gang kunnen gaan.

Mensen in beweging krijgen, daar gaat het om. Als dat lukt, is een optreden sowieso geslaagd

“Sambamuziek kent een basisritme, daarnaast kan er eindeloos worden gevarieerd. De bedoeling is dat het geheel in overeenstemming met elkaar is. “En dan gaat het vooral om ritme”, legt Maas uit. “Het is dynamisch, het swingt, en je gaat als vanzelf in het ritme mee.” Maas ziet het ook bij de toeschouwers die komen luisteren naar de muziek van Aventurado Bateria. “Dat gaat van voorzichtig huppen naar dansen. Mensen in beweging krijgen, daar gaat het om. Als dat lukt, is een optreden sowieso geslaagd.”

Repertoire
De band put uit het klassieke repertoire dat de basis heeft in het carnaval in Brazilië, met name in Rio de Janeiro. Daarnaast worden er uitstapjes gemaakt naar dance-muziek, en ook de hit van De Snollebollekes - Van links naar rechts - staat op de afspeellijst. “Wij zorgen ervoor dat een feestje goed los komt.”

Als de RIVM-maatregelen het toelaten, wil Aventurado Bateria flink wat optredens gaan verzorgen. Om daar alvast een voorschot op te nemen, kunnen particulieren en bedrijven nu alvast een boeking doen waarmee met een voucher een fikse korting kan worden bedongen. Maas: “We staan te popelen om weer te beginnen.”

aventurado.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden