Chris van Eck (rechts, 50) volgt een zij-instroomtraject bij Lunet zorg. “Ik heb mijn plekkie wel gevonden en ik straal weer.” Links: cliënt Roy Philippen.
Chris van Eck (rechts, 50) volgt een zij-instroomtraject bij Lunet zorg. “Ik heb mijn plekkie wel gevonden en ik straal weer.” Links: cliënt Roy Philippen. (Foto: )

Van magazijn naar gehandicaptenzorg

Na 19 jaar gewerkt te hebben als magazijnbeheerder, was het tijd voor wat anders. Al een tijdje kreeg Van Eck geen energie meer van zijn werk. “Ik ging nadenken, waar word ik blij van? 

EINDHOVEN - Werken met mensen met een verstandelijke beperking, dat leek me wel wat. In mijn vrije tijd ben ik vrijwilliger bij club Sam in Nuenen. Hier begeleid ik activiteiten met meervoudig beperkte kinderen. En ik gaf altijd al een knipoog naar mensen met een verstandelijke beperking in de taxibus, als ik naast ze sta bij het stoplicht”, grapt Chris.

“Vervolgens ben ik me gaan verdiepen in de gehandicaptenzorg. Met verschillende zorgorganisaties ben ik in gesprek gegaan. Maar zij boden geen passend salaris tijdens het omscholingsprogramma. Dit was geen optie, er moet namelijk ook brood op de plank komen. Via-via kwam ik bij Lunet zorg terecht. Daar startte een versnelt zij-instroomtraject van anderhalf jaar mét volwaardig salaris. Na een uitgebreide selectieprocedure kreeg ik te horen dat ik een van de gelukkigen was die met het traject kon starten."

'Ik straal weer'
Makkelijk vergaat het Van Eck allesbehalve: "Ik moet eerlijk zijn, het is best zwaar. Naast aandacht schenken aan je gezin, en in mijn geval een werkweek van 32 uur, moet je ook nog studeren. Dit is wel de eerste opleiding waar ik zo gemotiveerd aan ben begonnen. Ook de lesstof sluit goed aan op mijn dagelijkse werkzaamheden."

Hoewel het zwaar is, geeft het traject hem veel voldoening. "Ik krijg energie van wat ik nu doe. Als ik met een 'vol hoofd' ga werken, kom ik daarna weer vrolijk thuis. En van mijn omgeving krijg ik te horen dat ik weer straal. Ik heb echt de juiste keuze gemaakt", klinkt het vastberaden.

'Echt iets betekenen'
“Ik kan nu echt iets betekenen en help mensen in hun dagelijkse leven. Ze zijn oprecht blij met je. Aan sommige dingen moest ik ook wennen. Naast het begeleiden heb je ook verzorgende taken. De eerste keren dat ik mensen moest helpen met douchen, voelde ik me ongemakkelijk. Het is echter wel mooi dat je dit voor hen mag doen. Er waren ook cliënten die eerst niet door een man verzorgd wilden worden, maar nu wel door mij. Hoe mooi is dat?"

Ook het roer omgooien?
Als je er over denkt om iets anders te doen… “Doen", roept Chris enthousiast. “Je bent nooit te oud om te leren. Een cliënt vroeg mij op het begin: 'wat kom jij hier doen?' Ik antwoordde dat ik kwam om te leren. 'Op jouw leeftijd nog?', vroeg hij zich af. "Ik geniet van deze pure reacties. En zeker, op déze leeftijd nog! Ik heb mijn plekkie wel gevonden. Ik ben thuis weer een vrolijke man, een energieke papa.”

www.lunetzorg.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden