De tunnel onder de Boutenslaan is een fietsverbinding tussen Gestel, binnen en buiten de ring. Tevens is de tunnel onderdeel van fietsroute Slowlane. (Afbeelding: Aam Solleveld).
De tunnel onder de Boutenslaan is een fietsverbinding tussen Gestel, binnen en buiten de ring. Tevens is de tunnel onderdeel van fietsroute Slowlane. (Afbeelding: Aam Solleveld). (Foto: )

Fietstunnel Boutenslaan onder handen genomen

De fietstunnel onder de Boutenslaan is het meest recente project dat gemeente Eindhoven kan toevoegen aan de lijst met tunnels die zijn aangepakt volgens de Tunnelvisie. De fietstunnel in kwestie is toe aan een renovatiebeurt waarbij niet alleen de betonschades, kitnaden en wateroverlast worden aangepakt, maar ook het schilderwerk.

EINDHOVEN - De gemeente is inmiddels gestart met reinigingswerkzaamheden. De tunnel is de komende weken om die reden afgesloten. Het Rotterdamse bureau Murals.inc. kreeg de opdracht om een uitvraag te doen voor een abstract ontwerp. Belangrijke uitgangspunten voor het ontwerp zijn onder andere: het verbeteren van het sociale veiligheidsgevoel, een goede lichtopbrengst in de tunnel en gebruikmaken van de vormen van de tunnel. Het opvallende ontwerp van de Amsterdamse kunstenares Aam Sonneveld is met grote voorsprong gekozen als beste ontwerp voor de fietstunnel onder de Boutenslaan. Later dit jaar wordt de tunnelverlichting vervangen door ledlampen.

Opgefleurd
Eindhovense (fiets)tunnels die opgefleurd worden met fraaie muurschilderingen: het is al jaren vaste prik. Maar Eindhoven is nog niet klaar. De Tunnelvisie zegeviert!

Want zeg nu zelf: de tunnels worden er allerminst lelijker op. Het is bijna oppassen geblazen dat je je als fietser niet vergaapt aan de pracht en praal, om vervolgens met je snufferd richting de grond te gaan. Het project ging begin 2016 van start: toen werd het Dommeltunneltje omgetoverd tot een heuse John Cleesetunnel. De Britse Monty Python-komiek is er sindsdien, op een grote muurschildering, te zien. De 'smilefactor', daar ging het de gemeente om. De uitstraling en aankleding van openbare ruimtes moest opgefrist worden.

Ook de Elisabeth-, Vestdijk-, Ekkersrijt- en regenboogtunnel moesten er aan geloven, terwijl de fietstunnel bij het Kastelenplein, de 'grot' onder de Limburglaan en de tunnel bij de Oersebaan even-eens van een likje verf werden voorzien. En zo verder. Mooi, Eindhoven!

Meer hierover in dit artikel.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden