Anja van de Sande en Robin Pasman met in hun hand de bekende collectebus die nu plaats gaat maken voor een digitale variant.
Anja van de Sande en Robin Pasman met in hun hand de bekende collectebus die nu plaats gaat maken voor een digitale variant. (Foto: )

'Zonder vrijwilligers lukt het niet'

Bij alle adressen in Eindhoven en omgeving valt in de week van 21 tot en met 27 juni een flyer in de bus van het Rode Kruis. Daarin staat te lezen dat juist in deze crisistijd hulp aan mensen die dat nodig hebben hard nodig is. Vanwege de coronacrisis wordt er voor het eerst niet meer huis-aan-huis gecollecteerd. De collectebus heeft nu plaatsgemaakt voor een digitale variant. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - Anja van de Sande coördineert namens de afdeling Rode Kruis district Brabant-Zuidoost de actie in onze regio, en is de afgelopen week druk bezig geweest om mensen te vinden die als vrijwilliger een bijdrage willen leveren. Dat kan door met flyers langs de deuren te gaan, of door digitale kanalen aan te boren. “Of allebei natuurlijk. Gelukkig beschikken we over een groot netwerk. Zonder vrijwilligers lukt het niet.”

De Rode Kruisafdeling in onze regio heeft er nadrukkelijk voor gekozen om met de opbrengst van de collecte lokale projecten te ondersteunen, waaronder EHBO-cursussen, en het project Goed Voorbereid, dat mensen meer zelfredzaam moet maken. Klaar staan voor de mensen in de wijk, zo is de insteek. Van de Sande: “Nog steeds denken veel mensen dat het Rode Kruis alleen in actie komt bij bijvoorbeeld rampen in het buitenland, maar we doen als organisatie zoveel mee, juist op lokaal niveau.”

Een van de vrijwilligers die namens het Rode Kruis tijdens de collecteweek op pad gaat is Robin Pasman. Pasman is zo'n tien jaar actief als collectant, en voor hem wordt het ook de eerste keer dat hij tijdens zijn ronde in de Generalenbuurt niet bij de mensen aan kan bellen. Een praatje maken zit er ditmaal niet meer in. “Ik zal het persoonlijk contact wel gaan missen”, zegt Pasman, die ook op social media mensen hoopt aan te sporen om geld te doneren. "Ik vind het in ieder geval prettig dat ik iets voor anderen kan betekenen", zegt Pasman, die overweegt om nog meer vrijwilligerstaken voor het Rode Kruis op zich te nemen.

Mantelzorger
Denise Schellekens is als collectant actief in Gijzenrooi. Voor het Rode Kruis hield zij zich eerder als vrijwilliger bezig met een project dat zich inzet met de begeleiding van mensen met een dementerende partner, en ook was ze als mantelzorger werkzaam. Dat het Rode Kruis zich inzet voor mensen die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken, is voor Schellekens meer dan genoeg motivatie om mee te doen aan de collecteweek. Ook Schellekens vindt het jammer dat ze tijdens haar collecteronde geen praatje meer kan maken met de mensen. “Het is niet anders, jammer genoeg.”

Of het gemis aan persoonlijk contact een negatieve invloed gaat hebben op de collecteopbrengst valt volgens Van de Sande nog te bezien. “Juist in deze tijd van crisis moeten we er voor elkaar zijn, dat is onze boodschap. En ook met een klein bedrag kan je een steentje bijdragen.”

www.rodekruis.nl/collecte

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden