Gerrit van der Waal (links) en Ger Vos bij het Walckerorgel uit 1897. (Foto: Martina Roovers).
Gerrit van der Waal (links) en Ger Vos bij het Walckerorgel uit 1897. (Foto: Martina Roovers). (Foto: Martina Roovers)

Romantiek in Walckerorgel Sint-Petruskerk

Als organist van de Sint-Petruskerk bespeelt Ger Vos niet alleen het Walckerorgel uit 1897. Hij onderhoudt het, samen met Gerrit van der Waal. Het orgel was een paar jaar geleden niet volledig bespeelbaar. Na ingrepen is het nu in uitmuntende staat. Inmiddels is er de stichting Orgelbehoud, zodat ook pijporgels in de regio zijn verzekerd van onderhoud.

Door Martina Roovers

EINDHOVEN - De Sint-Petruskerk aan de Kloosterdreef in stadsdeel Woensel dateert uit 1880. Tijdens de bouw van de neogotische kruisbasiliek stortte de toren in. Pas in 1912 werd hij opnieuw gebouwd. In 1897 kreeg het huidige rijksmonument een Walckerorgel, dat heden ten dage de thuisbasis vormt voor de stichting Orgelbehoud. Door haar kan het orgel worden onderhouden, gestemd, wordt erop gespeeld en zijn er rondleidingen. Dit gebeurt op initiatief van Ger Vos en Gerrit van der Waal.

Een aantal jaren geleden bleek dat sommige registers van het Walckerorgel niet meer bespeelbaar waren. Voor 250.000 euro kon de rij pijpen worden gemaakt. Organist Ger Vos vroeg orgelbouwer Gerrit van der Waal om advies. “Dit gaat fout”, constateerde Van der Waal. “Sowieso werden een heleboel kerken uit de dienst onttrokken en de gebouwen kregen een ander doel. Wat gebeurt er met de orgels? Ook kerkbesturen weten vaak niet wat zij in hun kerk hebben staan.” Dat vindt Van der Waal ook niet onlogisch. “Nee, belangrijk is dat de verwarming blijft draaien.” Het tweetal besloot zelf het orgel te restaureren. Kostenplaatje: 2000 euro. Daarmee bespaarden zij een hoop geld. Het vormt de basis van de stichting Orgelbehoud.

Beiden hebben een grote liefde voor het orgel. “Je groeit ermee op, komt ermee in aanraking en het wordt je kindje”, volgens Vos. “Ook de sfeer van het gebouw en de grote mate van vrijheid die het me geeft, zorgen ervoor dat je ervan gaat houden.” Van der Waal maakte op elfjarige leeftijd kennis met het instrument. “Je leert erop spelen en later word je zelf een orgelbouwer en reis je de hele dag van orgel naar orgel.”

Als stichting hebben Vos en Van der Waal meerdere orgels in de regio gerestaureerd en in onderhoud. Daarnaast bespeelt Vos het Walckerorgel in de Sint-Petruskerk. “Dit is een bijzonder orgel. Er zijn er maar drie in heel Nederland. Het heeft zo'n prachtig karakter. Elke orgelbouwer vindt dit bijzonder. De romantiek zit hier.” Dat wil het duo graag doorgeven aan een volgende generatie. “We informeren jongeren en geven rondleidingen. Bij een orgel denken zij vaak aan liturgie, religie. Het heeft een oubollig karakter."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden