"Philips heeft zogeheten toolkits ontworpen voor ontwikkelingslanden”, zegt Smit. Het leidde tot de ontwikkeling van de bijzondere fopspeen.
"Philips heeft zogeheten toolkits ontworpen voor ontwikkelingslanden”, zegt Smit. Het leidde tot de ontwikkeling van de bijzondere fopspeen. (Foto: Imaging People, Leonie Voets)

Astrid (21) heeft wel iets met gezondheidszorg

De Eindhovense Astrid Smit is in de prijzen gevallen met een profielwerkstuk over een bijzondere fopspeen, de PaciPro. De Gestelse heeft wel iets met gezondheidszorg.

EINDHOVEN – Alweer twee jaar doet Astrid Smit (21) uit het Eindhovense stadsdeel Gestel regelmatig vrijwilligerswerk op de Spoedeisende Hulp van het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven. "Dit spreekt me erg aan”, zegt de Eindhovense. "Want zo kan ik iets betekenen voor mensen. Bij het MMC schenk ik koffie in en knoop gesprekken met patiënten en familie aan. En bij het Nederlandse Rode Kruis in Eindhoven kan ik weer op een andere manier helpen. Zoals bij het werk van de voedselbank in Geldrop.”

Het moet gezegd worden, Astrid Smit (21) uit het Eindhovense stadsdeel Gestel heeft wel iets met gezondheidszorg. Ze slaagde net voor de havo op het Ster College in haar woonplaats. En amper een etmaal voordat ze haar puntenlijst in ontvangst nam, bleek ook nog eens dat ze de Food Valley Profielwerkstuk Prijs voor havisten – een initiatief van de Aeres Hogeschool in Wageningen, de Christelijke Hogeschool Ede en Van Hall Larenstein in Velp – had gewonnen.

In haar profielwerkstuk staat een bijzondere fopspeen, de PaciPro, centraal. De PaciPro biedt de mogelijkheid om voedsel en medicijnen op een eenvoudige, haast natuurlijke manier aan zuigelingen toe te dienen. Want als een baby aan de fopspeen zuigt, wordt de vloeistof in zijn lichaam opgenomen.

De inspiratie voor de bijzondere vinding kwam nadat Astrid Smit een open dag bij Philips Medical in Best bezocht. "Mijn opa, maar ook andere familieleden, werkten of werken nog bij Philips. Toen mijn moeder een stuk in de krant las over de open dag was het eigenlijk logisch om te gaan”, zegt Smit. Ter plekke raakte Astrid aan de praat met mensen van de multinational.

Ze stimuleerden de Eindhovense om in het profielwerkstuk een stap te zetten richting het thema zwangere vrouwen en baby’s. "Philips heeft zogeheten toolkits ontworpen voor ontwikkelingslanden”, zegt Smit. "Dat zijn pakketten die vrouwen met bijvoorbeeld zwangerschappen met hoog risico helpen.” Het leidde tot de ontwikkeling van de bijzondere fopspeen. Het prototype rolde onlangs uit een 3D-printer. Na de ontwikkeling van de PaciPro volgde een presentatie bij Philips Healthcare. Die bijeenkomst verliep goed.

Niet alleen in Best is de fopspeen goed ontvangen. De PaciPro is de afgelopen tijd tot twee keer toe genomineerd voor een prijs. Naast de Food Valley Prijs, waarbij haar profielwerkstuk gedeeld eerste werd met twee andere stukken, is ze ook voorgedragen voor de Van Melsen Prijs van de Faculteit der Natuurwetenschappen van de Radbouduniversiteit in Nijmegen. Hier bleef het bij een nominatie.

Astrid Smit kijkt met een glimlach terug op het succes van de afgelopen tijd.

Ondertussen richt ze haar vizier op de toekomst. "Ik weet nog niet precies wat ik wil gaan doen”, zegt ze. "Het is in elk geval in de gezondheidszorg.” Gezien haar interesses is dat geen verrassende keuze. Komend studiejaar gaat ze in haar woonplaats hbo verpleegkunde doen. "Na dat jaar kijk ik dan welke kant het opgaat”, zegt ze.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden