Anouk en Ilse van het Sint Lucas uit Eindhoven sleepten het finaleticket binnen. Ilse: "We hadden het schoolplein helemaal versierd met slingers en ballonnen."
Anouk en Ilse van het Sint Lucas uit Eindhoven sleepten het finaleticket binnen. Ilse: "We hadden het schoolplein helemaal versierd met slingers en ballonnen." (Foto: )

Creatieve aapjes scoren met 'Obstakel Rennen'

Jongeren op een leuke manier aan het bewegen krijgen. Dat is in een notendop het idee waarmee twee leerlingen van het Sint Lucas in Eindhoven, Ilse Veenstra en Anouk Bressers, een finaleticket in de wacht hebben gesleept voor de wedstrijd Vakkanjer Challenge 2020. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - De twee meiden van 13 jaar oud, uit Best en Liempde, sprongen een gat in de lucht toen zij hoorden dat hun initiatief mag meedingen naar de hoofdprijs. Ze waren zelfs in tranen van geluk. Het duo bedacht het idee 'Obstakel Rennen'. Op een creatieve manier kunnen jongeren een parcours afleggen waar het gaat om behendigheid, samenwerken en ook om snelheid. “We hebben verschillende levels bedacht. iedereen die wil kan meedoen, alleen of in team- en wedstrijdverband.” Wie het beste scoort, mag zich Obstakelkoning(in) noemen.

Het ontwerp voorziet onder andere in een trampoline, en er is zelfs een kabelbaan. En voor wie een beetje moe is geworden van al dat geren en geklauter is er een heus chillhoekje met lampjes, waar ook naar muziek kan worden geluisterd. De elektriciteit die hiervoor nodig is komt van zonnepanelen.

Creatieve aapjes
Mocht het idee van de twee 'creatieve aapjes', zoals zij zichzelf noemen, winnen, dan is dat 'heel erg cool', zegt Ilse. Normaal zouden de leerlingen tijdens een groot event hun presentatie moeten geven voor jury en publiek, maar vanwege alle maatregelen rondom het coronavirus is dat niet mogelijk. Toch zorgt Vakkanjers voor een spetterende afsluiting van de challenge, met een live online-uitzending op 10 en 11 juni. 

"Dat wordt nogal spannend", zegt Anouk. Het duo heeft ter voorbereiding een introductiefilmpje gemaakt, en ook kwam een cameraploeg bij de school over de vloer om de meiden te interviewen. Ilse: "We hadden het schoolplein helemaal versierd met slingers en ballonnen." Voor de schoolopdracht heeft het duo al een dikke voldoende laten noteren, maar de kers op de taart is natuurlijk de beker. "Dat we zover zijn gekomen, is al heel bijzonder. Mocht ons idee worden gerealiseerd, dan is dat een droom die uitkomt."

Andere kanshebber
Een andere kanshebber voor het winnen van de Vakkanjer Challenge komt eveneens uit Eindhoven. Elise, Romi, Rosa en Lorianne van het Novalis College bedachten het idee 'Steuntje in de rug'. “We willen graag oude mensen helpen”, zo luidt de motivatie van de scholieren. De groep bedacht oplossingen om ouderen die kampen met rugklachten (letterlijk) een steuntje in de rug te geven, en ging hiervoor onder meer te rade bij huisartsen. Ook voor dit team wordt het nagelbijten of hun inzending beloond wordt met de hoogste eer.

Vakkanjers toert momenteel door het hele land om alle finalisten hun finaleticket te overhandigen en hun presentatie op te halen. De leerlingen doen samen met ruim honderd scholen mee aan de wedstrijd. Aan de orde komen innovatieve ideeën en oplossingen, maar ook initiatieven om jongeren meer te laten bewegen, in opdracht van de Johan Cruyff Foundation. Daarnaast is de insteek om jongeren meer te interesseren voor techniek.

www.vakkanjers.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden