Begin dit jaar kreeg Ferd, die afgelopen zaterdag honderd jaar oud werd, bezoek van burgemeester Jorritsma. (Foto: Twycer, Nadia ten Wolde).
Begin dit jaar kreeg Ferd, die afgelopen zaterdag honderd jaar oud werd, bezoek van burgemeester Jorritsma. (Foto: Twycer, Nadia ten Wolde). (Foto: )

Ferd blies zaterdag honderd kaarsjes uit

Hij is in Eindhoven geboren, groot geworden en woont er nog steeds. Toch voelt Ferd Pasteels, die afgelopen zaterdag honderd kaarsjes uitblies, zich een Belg. "Zijn ouders waren Belgisch, daar heeft het mee te maken", vertelt zoon Leon (65) lachend. Daarom hangt zaterdag niet alleen de Nederlandse vlag uit, maar ook de Belgische en Vlaamse. (Door Willem Brouwer)

EINDHOVEN - Feest in huize Pasteels. Maar, natuurlijk, anders dan anders. Honderd jaar worden: het is niet niks. Bovendien is Ferd, die nog prima in zijn vel steekt, een graag geziene gast. Buurvrouw Leonie Reumers (65), lid van de feestcommissie, is lyrisch: "Ferd is een inspiratiebron voor mij. Dat hij op deze manier zó oud kan worden. Het is een grappige, attente en positieve man. Als het iemand wèrd is, is het onze Ferd", klinkt het enthousiast. Volgens zoon Leon voelt Ferd zich dan ook op zijn plek in de Perseuslaan. "Wij zijn in 1972 van de Julianastraat naar hier toe verhuisd. Mijn zus en ik hebben weleens voorgesteld om te verhuizen, maar daar wil hij niets van weten."

De honkvaste Eindhovenaar, sinds 2005 weduwnaar van Ria Verhaak, met wie hij 52 jaar lief en leed deelde, vindt het wel best in de Perseuslaan. Zijn buurtgenoten verrijken het wonen in Eckart-Luytelaer. Van die wijknaam wil 'Perfinocraan' Reumers trouwens niets weten. 

"Wij hebben een subbuurt, hártstikke illegaal. Een soort erfgoed." Daarmee doelt ze op het zelfgecreëerde Perfinocra, een samensmelting van de Perseuslaan, Firmamentlaan, Novapad en Craterlaan. Reumers: "Ferd heeft in de jaren 70 hiervoor de zaadjes gestrooid. Wist je al dat het nabijgelegen plein op Ferd's 90ste verjaardag het 'Ferd Pasteels Plein' is genoemd?"

Bourgondiër
Leon: "Pa is een echte bourgondiër. Hij kookt nog regelmatig zelf, gaat met de auto naar de supermarkt." Om zijn vitaliteit te benadrukken: twee jaar geleden werd er, na eerder aandringen van zijn kinderen, pas een traplift in zijn woning geïnstalleerd. En waar Ferd, die in december overgrootvader werd, voorheen interessante artikelen uit de krant per fax naar Leon stuurde, mailt hij ze nu door. Ferd werkt zijn hele leven als ondernemer. Van zijn vader neemt hij suikerwaren handelsonderneming Loven BV over, waar hij in de jaren tachtig afstand van doet. 

Als pensionado verveelt hij zich geen moment. Hij zet zich bovenmatig in voor MOV Eindhoven, een stichting die zich sterk maakt voor jonge Keniaanse meisjes. Ferd is wekelijks in de Thomaskerk te vinden. Ook nu hij 100 jaar geworden is.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden