De moed is bij schrijver, cabaretier, spreker en taalkundige Wim Daniëls niet in de schoenen gezakt. Hij werkt aan een nieuw boek, geïnspireerd door het coronavirus.
De moed is bij schrijver, cabaretier, spreker en taalkundige Wim Daniëls niet in de schoenen gezakt. Hij werkt aan een nieuw boek, geïnspireerd door het coronavirus. (Foto: )

Wim Daniëls schrijft roman geïnspireerd door coronavirus

Ruim veertig afzeggingen voor voordrachten moest hij inmiddels noteren. Toch is de moed bij schrijver, cabaretier, spreker en taalkundige Wim Daniëls niet in de schoenen gezakt. “Nee, ik ben momenteel druk met het schrijven van een roman geïnspireerd door het huidige coronavirus én ik leg de laatste hand aan het corrigeren van de drukproef van mijn nieuwe boek dat begin juni moet uitkomen.” (Door Dorothee Foole)

EINDHOVEN - Vooralsnog wil dit zeggen dat deze ‘woordprofessor’ goed is voor zo’n drie- tot vijf duizend woorden per dag, maar zorgen voor de toekomst heeft de Eindhovenaar ook. “De maatregel om minstens anderhalve meter afstand van elkaar te houden en het verbod om met een groep bij elkaar te komen, is op den duur funest voor onze cultuursector. Er zullen definitieve sluitingen komen van theaters bijvoorbeeld. De meeste instellingen hebben niet veel vet op de botten. Toch wil ik optimistisch blijven. Per 1 september start mijn nieuwe theaterseizoen en ik ga ervan uit dat alles dan weer normaal is. Momenteel rijgen de dagen zich aan elkaar en soms vraag ik me af: Welke dag is het vandaag?"

"Overigens speelt quarantaine in mijn boek dat in juni verschijnt, ‘De zomer van 1945’, ook een rol. Spijkenisse werd toen namelijk getroffen door een tyfusepidemie doordat mensen water uit de haven hadden gedronken. Om verdere besmetting te voorkomen werd het hele dorp geïsoleerd waardoor de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog niet meteen gevierd kon worden."

Extra
Vanaf het moment dat de scholen dicht gingen besloot Wim via Twitter en Facebook iets extra’s te doen. “Iedere dag plaats ik daar een paar opdrachten en spelletjes op, zodat mijn volgers op een educatieve manier even hun zinnen kunnen verzetten. Iedereen, ongeacht de leeftijd, kan meedoen. Het kost niets en je bent even aangenaam bezig. Overigens probeer ikzelf iedere dag een eind te fietsen. Ik ben een echte wielerliefhebber en hoop ook nog steeds dat de Tour de France dit jaar doorgaat", weet hij.

Daniëls: "We zullen de situatie waarin we ons nu bevinden, moeten aanvaarden en moeten beseffen dat de natuur ons nog gemakkelijk de baas kan zijn. Het doet me denken aan een prachtig gedicht van Cees Buddingh: ‘Zeker, een rekenmachine is een wonder, maar nog altijd iets kleiner dan een mug.’"

Spelletjes op social media
Daniëls deelt op zijn social media-kanalen opdrachten en spelletjes. Hij heeft op Twitter bijna 50.000 volgers en op Facebook ruim 22.000. Volg hem via https://twitter.com/wimdaniels en https://www.facebook.com/wim.daniels.12.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden