Peter van den Baar overleed vorige week. Hij is 79 geworden. (Foto: Bert Jansen / Irene Wouters).
Peter van den Baar overleed vorige week. Hij is 79 geworden. (Foto: Bert Jansen / Irene Wouters). (Foto: Sem van Rijssel)

Peter van den Baar overleden: 'Vrije geest en een aimabele man'

Afgelopen week overleed Peter van den Baar. Voor veel Eindhovenaren kwam het overlijden van deze oud-wethouder, oud-voorzitter van voetbalclub FC Eindhoven en actief lid van de PvdA als een donderslag bij heldere hemel. Ook voor het bestuur en de leden van de Henri van Abbestichting kwam het bericht van het overlijden van hun voorzitter onverwacht. “Slechts drie weken geleden vertelde hij dat het niet goed met hem ging." ( Door Dorothee Foole)

EINDHOVEN - Marc van Abbe, die sinds de oprichting van desStichting in 1992 de functie van vicevoorzitter bekleedt, kan het dan ook nog niet helemaal bevatten dat Peter er niet meer is. “Peter was altijd erg aanwezig, deed tien dingen tegelijk en was enorm betrokken. Hij was geen autoritaire voorzitter maar regelde alles als het ware vanuit de losse pols. Zijn grote kwaliteit was dat hij de juiste verbindingen wist te kiezen. Hij kende ook iedereen verspreid over allerlei disciplines."

Voorzitterschap
"Onder zijn voorzitterschap heeft onder meer het Evoluon het predicaat Rijksmonument gekregen en is de voormalige Philips energiecentrale van de sloop gered. Daarbij was hij aan de zijlijn ook actief met de Eindhovense politiek. Een vrije geest en een aimabele man, zo zou ik hem willen typeren. Maar ook iemand die wilde dat datgene wat hij in zijn kop had moest gebeuren. Een warme Brabander met een enorm tempo in zijn leven waarvan hij 90% besteedde aan zijn publieke functie en 10% aan zijn privésituatie. Dat neemt niet weg dat hij dol was op zijn kinderen, kleinkinderen en vrouw Ria. Tot op het laatst was hij betrokken bij de Stichting en zette zich zelfs in voor zijn opvolging. We zullen ‘m missen.”

Jan van de Sande
Ook Jan van de Sande betreurt als lid van de Henri van Abbestichting het heengaan van de voorzitter. “Toen ik in 2008 in de VUT ging heeft Peter me gevraagd om als voorzitter van de werkgroep Ruimtelijk Toezicht bij de Stichting te komen. Ik heb hem leren kennen als een man die altijd doende is, is het niet linksom dan wel rechtsom. Zijn grote gedrevenheid, zijn kracht om te relativeren, zijn Bourgondische mentaliteit en zijn gevoel voor humor zullen me altijd bij blijven.”

Peter van den Baar, geboren in Lieshout, was twaalf jaar voorzitter van de Henri van Abbestichting. Peter van den Baar werd 79 jaar oud.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden