Ester van der Heijden, haar man Gwen Herigault en de kinderen Levi, Ellis en Felyn uit Geldrop doen mee aan Alpe d'HuZes.
Ester van der Heijden, haar man Gwen Herigault en de kinderen Levi, Ellis en Felyn uit Geldrop doen mee aan Alpe d'HuZes. (Foto: )

'Geweldig om er onderdeel van te zijn'

Vijfduizend deelnemers doen dit jaar mee aan de vijftiende editie van Alpe d'HuZes. Onder hen Ester van der Heijden, haar man Gwen Herigault en de kinderen Levi, Ellis en Felyn uit Geldrop. Het gezin reist voor de derde keer af naar de Franse Alpen om mee te doen aan het evenement waarbij zo veel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker. Het kwintet fietst mee met het team Máxima Medisch Centrum. (Door Martina Roovers)

GELDROP – Tijdens het jaarlijkse Alpe d'HuZes beklimmen de deelnemers fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Alpe d’Huez, die 21 haarspeldbochten telt. De koersdag is altijd op de eerste donderdag van juni, dit jaar op de vierde, en maakt deel uit van een koersweek. Op initiatief van de kinderen Levi (14), Ellis (10) en Felyn (8) reist het Geldropse gezin dit jaar voor de derde keer naar de Franse regio Rhône-Alpes.

Extra reden
“Als je zelf ziek bent geweest, heb je een extra reden om mee te doen aan Alpe d'HuZes”, vindt Ester. Terwijl ze in 2017 bezig is met oncologische revalidatie vertelt een andere revalidant over Alpe d'HuZes. “Voordat ik ziek werd, was spinning mijn sport, maar ik had nog nooit op een racefiets gezeten. Het evenement kende ik wel. De wens eraan mee te doen, was er niet echt. Na mijn diagnose, de operatie en chemo, vroeg ik mezelf af of ik zo'n uitdaging aan zou kunnen.” Gwen stemt toe ook mee te doen. “Ik vind het leuk om te fietsen, heb een beetje ervaring. Bovendien ken ik de regio, want ik heb daar gestudeerd.” Zodoende reist het gezin in 2018 voor het eerst naar Huez. De kinderen gaan mee als supporter.

Bocht 7
De alp en het evenement maken indruk op het gezin. Vooral de kinderen wilden graag nog een keer ernaartoe. Vorig jaar fietste Levi drie keer naar boven. “Het mooiste om mee te maken, zijn de mensen die niet opgeven. Je ziet dat ze pijn hebben, maar zetten door. Het maakt niet uit hoe snel of langzaam je fietst. Het gaat juist om het doel én dat je geld ophaalt.” Ellis beaamt dat. “Veel mensen gaan dood aan kanker. Het mooiste zou zijn als Alpe d'HuZes niet meer nodig is.” Samen met Felyn en haar moeder bedwong ze de berg te voet. “Nu willen we heel graag nog een keer. Om te fietsen én voor bocht zeven, want daar staat een kapelletje en branden kaarsjes voor mensen die zijn overleden aan kanker. Dat is zo mooi in het donker.”

“Indrukwekkend, om zo veel mensen te zien die voor hetzelfde doel strijden. Geweldig om daar onderdeel van te zijn”, vindt Gwen. Dit jaar staat hij voor een extra uitdaging. Met een groep fietst hij eerst van Maastricht naar de Franse Alpen. Het gezin wil dit jaar vooral ook genieten. “De eerste keer ben je zo gefocust op het fietsen dat je alles eromheen vergeet." Steun team Máxima Medisch Centrum via:

opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/Maxima-Medisch-Centrum-2020

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden