Van links naar rechts: Elly Bastiaanssen, Leyla Kalender, Esra Altmis, en Ziya Altmis. (Foto: Rob Weekers).
Van links naar rechts: Elly Bastiaanssen, Leyla Kalender, Esra Altmis, en Ziya Altmis. (Foto: Rob Weekers). (Foto: )

'Verplaats je eens in een ander'

Samenwerken en opstaan tegen discriminatie, racisme en sociale uitsluiting. In Eindhoven start donderdag 19 maart de vierdaagse conferentie Connecting Eindhoven, een initiatief van Stichting Ik Wil, dat aanzet om mensen dichterbij elkaar te brengen. Bouwen aan een veilige en liefdevolle samenleving, zo is de insteek. (Door Rob Weekers)

EINDHOVEN - De conferentie wordt georganiseerd in vier talen: Engels, Spaans, Turks en Nederlands. Trainers vanuit verschillende landen komen naar Eindhoven om hun kennis te delen over thema's als 'Verbindende Communicatie', 'Macht & Privilege' en Maatschappelijke Verandering.

Meer begrip voor elkaars positie, de dialoog aangaan, en op zoek gaan naar wat mensen bindt, dat is wat de initiatiefnemers nastreven. Kernwaarden hierbij zijn harmonie respect en liefde. Het initiatief is dan ook een aanzet om autochtone Eindhovenaren en mensen met verschillende etnische en culturele achtergronden dichter bij elkaar te brengen. Dat dit niet over één nacht ijs gaat, mag duidelijk zijn. “Er is nog een lange weg te gaan”, zeggen de (mede)-initiatiefnemers Ziya Altmis, Elly Bastiaanssen, Esra Altmis en Leyla Kalender.

De vraag rijst, is een dergelijk initiatief nodig in een open samenleving? “Ja, discriminatie is helaas nog steeds aanwezig”, zegt Altmis. “Op de arbeidsmarkt bijvoorbeeld, maar ook zijn er spanningen die leiden tot confrontaties.”Als recent voorbeeld noemt ze de demonstraties van Pegida en de reacties van tegendemonstranten die daarop volgde. “De grote meerderheid is helemaal niet uit op confrontaties, maar wil een samenleving waar mensen in harmonie met elkaar leven en omgaan.” De conferentie kan hier handen en voeten aangeven, zo is de gedachte. “Kennis en ervaringen uitwisselen, je verplaatsen in elkaar situatie en standpunten, én op zoek gaan gemeenschappelijke waarden.”

Leyla Kalender is geboren in Turkije, en als zevenjarige met haar familie in Eindhoven komen wonen. “Ik voel me zowel Nederlands alsook Turks, en ja, natuurlijk ook Eindhovens. Veel minderheden vragen zich af: hoor ik er wel of niet bij? Voor een belangrijk deel ligt dat aan jezelf, Ik zorg wel dat ik erbij hoor!”

Elly Bastiaanse, namens anti-discriminatiebureau Radar betrokken bij Connecting Eindhoven: “Uitgangspunt is dat iedereen gelijke rechten heeft.”“Als we er voor kunnen zorgen dat mensen elkaar beter begrijpen, hebben we al een flinke stap gemaakt. Verplaats je eens in de ander, stel je open”, zegt Ziya Altmis, die tijdens een van de conferentie-avonden een training verzorgt. “Veel mensen denken dat als je ruimte maakt voor een ander dat je dan iets inlevert, maar het is juist andersom, er komt iets bij."

Wie meer informatie wil over Connecting Eindhoven 2020, of een van de conferentiedagen wil bijwonen: 
info@stichting ikwil.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden